Bibelen skaber fred på Balkan

Altin er fra Albanien. Vera fra Serbien. De samarbejder om at trykke og sprede bibler
i hele Eksjugoslavien – også det krigshærgede Kosovo. Nu besøger de Danmark.
Hvad har en tidligere muslimsk albaner til fælles med en kristen serber? Ikke meget, skulle man tro. Men Altin Hysi fra Albanien og Vera Mitic fra Serbien har en fælles passion: At sprede fredens budskab i det krigshærgede Eksjugoslavien ved udbredelse af Bibelen.

Der er mange etniske konflikter i Eksjugoslavien, men samarbejde om bibelspredning giver håb om forsoning. Albanske Altin Hysi og serbiske Vera Mitic samarbejder fra hver sit bibelselskab.

– Vi kan se forskelligt på tingene, men vi oplever fællesskab, når vi arbejder sammen. For vi tjener et højere formål end grænsedragninger og nationale interesser, siger Altin Hysi, da vi interviewer ham over Skype.
Vera Mitic er enig:
– Vi slår vores ressourcer sammen. Vi begyndte for et par år siden at udgive Bibelen sammen – på hvert sit sprog, men i samme format, tryk og indbinding.

Kendskab dræber fjendskab

Altin Hysi leder Det Albanske Bibelselskab, og Vera Mitic Det Serbiske Bibelselskab. Begge er inviteret til Danmark af Det Danske Bibelselskab for at fortælle deres historie. Nøglen til godt samarbejde er personlige relationer:
– Vi skal kende hinanden for at kunne forstå hinanden. Bibelselskaberne mødes på tværs af kirkeretninger og nationaliteter. Her er vi vant til at arbejde sammen trods store meningsforskelle, siger Altin Hysi.
Det var i dette forum, han mødte sin ”ærkefjende”, Vera Mitic fra Serbien. Nu arbejder de sammen om et helt nyt fælles projekt på Balkan:
– Vi planlægger en studiebibel, dvs. Det Ny Testamente i en studieudgave på både albansk, serbisk, kroatisk og makedonisk. Den vil vi distribuere til alle folkegrupper i hele området, fortæller Vera Mitic.

Kristne mødes på tværs

Samarbejdet har mange fordele i det fragmenterede Eksjugoslavien:
– Folkegrupperne er blandet sammen, fordi vi har en fælles historie i det kommunistiske Jugoslavien og en fælles fortid med krig, forklarer Vera Mitic. – Det kroatiske bibelselskab kan ikke nå serberne i Kroatien, men det kan det serbiske. Og det serbiske kan ikke nå albanerne i Serbien, men det kan det albanske. For mig er det svært at rejse i Kosovo, men det kan min kollega Altin.
Men er der overhovedet håb om fred på Balkan? Ja, mener både Vera og Altin:
– De sidste tre år har kristne studenterbevægelser fra begge lande holdt fælles sommerlejre, hvor de har talt sammen, delt deres tro og diskuteret uenigheder. Det er meget opmuntrende, siger Altin Hysi.
Interesserede kan nu møde Vera Mitic og Altin Hysi sammen med Det Danske Bibelselskab den 27. oktober i Hjørring, den 28. oktober i Holstebro, den 31. oktober i Århus og Børkop, den 1. november i Vejen, den 2. november i Svendborg og Odense, den 3. november i Holbæk og den 4. november i Sorgenfri.