Fra København til Israel på fire timer

Efter ti år med mellemlandinger og ventetid er den direkte flyverute på vingerne.Endelig er den på vingerne – den direkte flyverute mellem København og Tel Aviv. Ti år med mellemlandinger og fordoblet flyvetid er forhåbentlig et overstået kapitel. Den første tur var den 1. november, og det var en premiere, der indhøstede både ros og ris.Efter angrebet på Twin Towers i New York faldt antallet af flypassagerer verden over i den grad, at flyruten mellem København og Tel Aviv ikke længere var rentabel. En anden grund var den palæstinensiske intifada – opstand – som gjorde mange betænkelige ved at besøge Israel. Det førte til, at såvel SAS som El Al indstillede deres direkte ruter. I stedet for måtte tusindvis af rejsende mellemlande og vente i 3-4 timer i Wien, Zürich, Frankfurt, Amsterdam, London eller Istanbul.
Efter en markedsanalyse har det danske flyselskab Cimber Sterling vurderet, at der var et stort potentielt rejsepublikum til en direkte rute, og indsat det største af dets tre flytyper, en Boeing 737-700, med plads til 148 passagerer på ruten til Israel. Der er nu tre ugentlige flyvninger mellem Københavns lufthavn og Tel Aviv året rundt. Turen til Tel Aviv koster blot 897 kr. for en enkeltbillet.

Begyndervanskeligheder

Ved premieren havde Cimber Sterling nogle begyndervanskeligheder med forsinkelser både fra og til København. Det kneb også med informationen, men til trods for det var mange alligevel glade for muligheden for at komme direkte til Ben-Gurion lufthavn uden at skulle lægge vejen om Europa.

Glade for forbindelsen

To, der var meget tilfredse, var ægteparret Erik og Ingelise Jalk fra Aalborg. De er begge pensionister og tidligere ansat som hhv. portør og sygeplejerske på Aalborg sygehus.
– Vi har de sidste 16 år været to gange årligt i Israel, sagde de. Vi elsker Israel, fordi vi tror på Gud og elsker det jødiske folk. Vi har været i Israel så mange gange, at vi næsten kender dette land bedre end Danmark. Vi har fem børn og 15 børnebørn – og for tre år siden var størstedelen af familien, 24 personer, på besøg i Israel. Vi lejede fem biler for at komme rundt i landet. Og vi er da glade for denne direkte flyforbindelse.

Ville have information

Et andet ældre dansk ægtepar, der var med på turen fra København til Tel Aviv, var den pensionerede ingeniør Andreas Lomholt og hans kone, Anne Maria, Lyngby. De skulle til Israel for at besøge deres datter, Ingrid, der er gift med en israeler.
– Vi beklager denne forsinkede afgang og synes, at flyselskabet skulle have gjort noget ekstraordinært og informeret os personligt om forsinkelsen og undskyldt for denne, sagde Andreas Lomholt.
Rejsetiden med den nyåbnede rute er skåret drastisk ned til lidt over fire timer. Det er til dels sket på bekostning af komforten. Men i hvert fald kan man nu flyve både billigere og hurtigere til Israel fra København.