Israelsk sagkyndig advarer: “vi lever på en vulkan”

Mens stadig større dele af Mellemøsten er ved at komme i brand som følge af arabiske massers protestaktioner mod autoritære regimer, er Israel foreløbig stadig et roligt sted

– men israelske eksperter advarer om, at voldsomme begivenheder i den arabiske verden kan brede sig til uroligheder hos palæstinenserne mod Israel.Fra Tunis er oprørstendenserne nået til Egypten, Yemen, Libanon og Jordan, og det menes, at det blot er et spørgsmål om tid, hvornår palæstinenserne føler sig kaldet til at følge trop – imod israelerne.

Foreløbig er den palæstinensiske opfølgning på et relativt lavt niveau, udtrykt ved stenkast mod israelsk politi, men situationen kan hurtigt optrappes og måske nå kogepunktet.

Det israelske statsministerium og forsvarsministeriet følger nøje optrapningen af voldsepisoder i Egypten, og forsvarsministeriet har tilrådet alle israelerne fra at tage på ikke-essentielle besøg til Egypten og adviseret de israelere, der befinder sig i landet, om at holde sig borte fra sensitive områder og følge myndighedernes instrukser.

Udenrigsministeriets generaldirektør, Rafi Barak, har sammenkaldt til et hastemøde af ministeriets senior-medarbejdere for at drøfte situationen.

Israels nationale sikkerhed er ikke berørt af udviklingen i nabolandene eller i den øvrige arabiske verden, men den tidligere chef for det israelske militærs forsknings- og vurderings-direktorat, generalmajor (af reserven) Ya’acov Amidror, siger:

– Vi må forstå, at vi lever på en vulkan, og at forhodene kan ændres fra idag til imorgen. Vi må spørge os selv, hvad er det værste scenario. Vi er på tyk is, men den kan jo smelte.

Den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, generalmajor (af reserven) Giora Eiland, siger:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er en rimelig chance for, at hvis der bliver en revolution i Egypten, vil Det muslimske Broderskab komme til magten – og det vil være dårligt ikke alene for Israel, men for alle demokratier. Kampen i Egypten er ikke mellem Mubarak og pro-demokratiske elementer, men mellem Mubarak og Det musliske Broderskab.

Lederen af Tel Aviv Universitets Institut for Nationale Sikkerhedsstudier, Shlomo Brom, siger:

– Pro-demokratiske stemmer er kommet til udtryk, og det er positivt, men vi ved ikke, hvor det vil slutte. Selv i Tunis, hvor islamisterne er svage, kan intet forudsiges. Vi kan ikke glemme, at i Iran i slutningen af 1970’erne havde et oprør mod shah’en anført af pro-demokratisk ungdom, men at islamisterne til sidst overtog stillingen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: