Jødedommen hitter i USA

Ny undersøgelse viser, at det er populært at være jøde i USA, og at flere unge end antaget bekender sig til jødedommen.Jøderne, der er blandt verdens mest forfulgte folk gennem historien, har nu fået en speciel anerkendelse, idet en undersøgelse i USA har vist, at jødedommen er den mest populære religion i Amerika.
Et flertal i en undersøgelse blandt 3000 amerikanere om hvilken religion, der er den mest populære, mener, at det er jødedommen…
Resultatet af undersøgelsen er offentliggjort i en bog med titlen ”American Grace: How Religion Divides and Unites Us”, skrevet af de amerikanske sociologer Robert D. Putnam og David E. Campbell.

Amerikanerne mere religiøse end iranere

Det er kommet som en stor overraskelse for mange, at jødedommen står øverst på listen over de populæreste religioner.
I en kommentar til undersøgelsens resultat siger Putnam:
– Vi spurgte alle i denne meningsmåling, hvad de mente om katolikker, evangeliske kristne, jøder, muslimer og mormoner. Den mest attraktive religion var jødedommen, tæt fulgt af katolicismen. For 50 år siden ville dette ikke være sket.
Formålet med bogen var at finde frem til, hvordan religiøsitet påvirker demokrati og forholdet mellem forskellige samfundsgrupper. Bogen viser, at amerikanerne er et dybt religiøst folk, mere end iranerne.

Modreaktion

Ifølge Putnam kan amerikanerne have hørt om de uretfærdigheder, der overgik det jødiske folk i fortiden.
– Der var megen antisemitisme i USA i 1930’erne og 1940’erne, siger han, dog mindre end i Europa. I de sidste 70 år har der været en stejl nedgang i antisemitisme i USA – det var først og fremmest afsløringerne om holocaust, som deligitimerede antisemitisme i Amerika og gjorde det sværere at sige antisemitiske ting offentligt. Men man kan også fornemme det i den yngre generation, der er mindre udsat for en antisemitisk virus.
– Alle stereotyperne i Amerika – Shylock’erne og Kristus-dræberne – alt det er forsvundet fra den offentlige kultur og siden fra den private.
Putnam giver følgende eksempel: Når enlige på en website leder efter en partner, er dem, der siger, at de er jøder, mere eftertragtede end andre.
Putnam, der selv gik over til jødedommen, da han giftede sig med en jødisk kvinde, siger, at det ikke så meget er stolthed, han føler over undersøgelsens resultat, men nærmere tilfredshed.

Flere jøder i USA

Samtidig med offentliggørelsen af denne undersøgelse oplyser et socialforskningsistitut under Brandeis Universitet, at der er flere jøder i USA end oprindelig antaget – 6,5 millioner jøder omfattende både dem, der officielt tilhører religionen, og dem som blot identificerer sig selv som jøder. Dette tal er en 20 procents stigning i antallet af jøder siden 1990.
Tallene er tilvejebragt ved en syntese af data fra over 150 landsomfattende undersøgelser, foretaget af den amerikanske regering og andre kilder såvel som nationale målings-organisationer.
Ifølge undersøgelsen er der 1,27 millioner jøder under 18-årsalderen.