Ny lovsangsskole starter i Århus

”Kantoriet” er navnet på den nye lovsangsskole, som vil fokusere på Ånd, ledelse og kreativitet. De tre elementer skaber nemlig en lovsangsleder.
Den fjerde februar bliver den første skoledag for en ny lovsangsskole i Århus. Kantoriet, som skolen hedder, skal på sigt være med til at udruste lovsangsledere i hele landet. De er nemlig en vigtig del af at skabe nye kristne fællesskaber.

Arvid Asmussen har fungeret som lovsangsleder i seks år. Nu starter han en lovsangsskole og håber med tiden at kunne udruste lovsangsledere over hele landet.

Det mener skoleleder Arvid Asmussen. Han har været lovsangsleder i Århus Valgmenighed de sidste seks år og udgav sidste år cd’en ”Hører du min sang”.
Selvom han de sidste tre år har været ansat i kirken som lovsangsleder, leder han ikke lovsang hver søndag. En stor del af hans arbejde består nemlig i at ”oprejse” nye lovsangsledere, og det får han mere konkret mulighed for med kirkens nye lovsangsskole.
Her vil fokusset være Ånd, kreativitet og ledelse.
– Det er disse tre elementer, som skaber lovsangsledere, siger Arvid Asmussen og uddyber:
– Kreativitet handler om det musikalske håndværk, som skolen gerne vil udruste eleverne med. Næsten alle vore faste lovsangsledere udgiver selv plader, så vi har et højt kreativt niveau i menigheden. Vi har også erfaring med sangskrivning.

Lovsangsledere skal oplære nye ledere

– Fælles lovsang kræver ledelse, og deltagerne skal lære at lede og kommunikere fra en platform. De vil også lære, hvad det vil sige at lede et band og selv blive i stand til at oprejse nye lovsangsledere, forklarer Arvid Asmussen.
– Det sidste element er åndeligt. Her er det ikke længere noget, vi kan øve os i, ligesom med et håndværk, men hvor Gud velsigner os og salver os til tjeneste. Vi er helt afhængige af at høre fra ham. At høre hans stemme i vores liv og at kunne formidle et sandt gudsbillede til menigheder. Vi vil på skolen bruge tid sammen i lovsang og med at søge Gud. Den del er helt vildt vigtig.

Kun én dag om ugen

Lovsangsskolen foregår hver fredag det næste halve år, hvor lovsangsledere, professionelle musikere og ansatte i kirken vil undervise. Dermed følger skolen det samme koncept, som to andre skoler i Århus Valgmenighed. KURSEN, som er for teologistuderende ved siden af studiet, foregår også hver fredag i kirken, ligesom kirkens bibelskole Annex er hver torsdag og fredag.
Den århusianske valgmenighed vil plante nye kristne fællesskaber og udruste nye ledere, og det er den samme vision, som den nye lovsangsskole er en del af, forklarer Arvid Asmussen.
– Det er rigtig fedt, at vi kan udruste lovsangsledere og præster i det samme hus. Det er i hvert fald to vigtige ‘building blocks’ til at kunne starte nye fællesskaber, og det ligger oven i købet samme dag. Det får jeg bare en masse energi af at tænke på, fortæller Arvid begejstret.

Elever skal være i lovsangsband

Et vigtigt formål med skolen er, at den skal være praktisk. Derfor skal eleverne, ud over undervisningen hver fredag, være med i et lovsangsband i deres menighed. Her vil de følges med en erfaren lovsangsleder. Han vil fungere som en mentor, der kan give både sparring og en platform, hvor de kan prøve nye ting af.
Det var sådan, Arvid Asmussen selv blev oplært som lovsangsleder i Århus Valgmenighed.
– Det er et sted, hvor de omsætter læringen, fører den ud i livet og gør deres egne erfaringer. Det bliver helt afgørende, at de ikke er på en højskole, men i deres menighed, og at de tjener og udrustes der, siger Arvid Asmussen.

En moderne kantor

Skolen har fået navnet Kantoriet af en speciel grund. Kantor er nemlig et gammelt ord for en korleder eller forsanger i en traditionel kirke. Det er den musikalske leder eller lederen af menighedssangen, mens kantoriet er det kor af sangere, som kantoren leder.
– En lovsangsleder er ligesom en moderne kantor, og samtidig er det også for at anerkende, at vi indgår i en tradition, også rent kirkehistorisk, hvor sang og musik har fyldt en hel masse, siger Arvid Asmussen.

Da det er skolens første år, er der blot fem elever, som kommer fra forskellige menigheder i og omkring Århus. Men med tiden håber Arvid Asmussen, at skolen vil blive en ressource for lovsangsledere i hele landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: