STØRE I ISRAEL – AGTER IKKE AT ANERKENDE PALÆSTINENSISK STAT

Norges udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, kom idag til Israel på et tre dages besøg som led i en Mellemøst-rundrejse, der begyndte i Jordan, fortsatte i de palæstinensiske selvstyreområder og Israel og derefter sluttede af i Syrien.Rækkefølgen af de lande, han besøger, er interessant, ikke mindst afslutningen – fra Israel til Syrien. Det er muligt, at han vil medbringe et budskab fra Israels statsminister Binyamin Netanyahu til Syriens præsident, Bashar Assad, med et tilbud om at indlede israelsk-syriske fredsforhandlinger – som begge parter er interesseret i, men ikke har magtet at iværksætte.

Ifølge den kuwaitiske avis “Al-Rai” har USA hemmelig været i kontakt med syriske ledere i håb om at formidle en omfattende syrisk-israelsk fredsaftale, efter at Syriens

Udenrigsminister, Walid Muallem, havde meddelt Washington, at Damascus er parat til genoptage dialogen med Israel for at opnå en fredsordning.

Sådanne historier dukker jævnligt op i arabisk presse. I det israelske statsministerium ønsker man imidlertid ikke at udtale sig om en mulig israelsk-syrisk tilnærmelse.

Støre kom fra Jordan over Allenby-broen ind i Israel onsdag eftermiddag og fortsatte straks til Ramallah, hvor han mødtes med palæstinensiske ledere. Derfra fortsatte han til Jerusalem, hvor han havde et middagsmøde med den israelske udenrigsminister, Avigdor Lieberman, på en restaurant.

På mødet mellem Lieberman og Støre menes den israelske udenrigsminister at ville give udtryk for sin utilfredshed med, at Norge som et af de første europæiske lande har opgraderet den palæstinensiske diploatiske repræsentation i Oslo til ambassadeniveau. Norges forbedrede forhold til den ekstremistiske Hamas-organisation i Gaza-striben menes også at have været på tale.

En samtale der var planlagt mellem Støre og statsminister Binyamin Netanyahu er blevet udsat til onsdag, hvor Støre tillige skal mødes med oppositionslederen, Kadima-partiets formand, Tzipi Livni., og med forsvarsminister Ehud Barak.

Torsdag fortsætter Støre til Syrien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Palæstinensisk stat
På tærsklen til det norske ministerbesøg udtalte Støre til NRK, at Norge ikke er parat til at anerkende en palæstinensisk stat. Han sagde, at dette blot ville være en symbolsk handling, og at bestræbelserne nu skulle koncentreres om forhandlinger, der vil kunne føre til “et reelt resultat”.

Støres udtalelser er blevet bredt omtalt i israelske medier.

Norge har ofte været omtalt som det mest sandsynlige europæiske land, der vil følge flere sydamerikanske landes eksempel og anerkende en palæstinensisk stat – men ifølge Støre kan palæstinenserne ikke blot proklamere, at “nu er vi en stat” uden først at forhandle om nøgleanliggender som Jerusalem, flygtnionge og vand.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Støre sagde videre, at Norge ikke har en magisk “tryllestav”, men at Oslo kan spille en betydningsfuld rolle i området, “fordi det kender parterne godt”.