IPSICC

Lav jeres egne påskeæg

Påskeægget er måske påskehøjtidens mest brugte symbol. Men hvor stammer traditionen fra? Traditionen med påskeæg og påskeharen er med tiden tillagt forskellige betydninger.
En af dem er, at allerede før 1300-tallet talte man om afladsæg. Når man betalte tiende til kirken eller herremanden, sluttede året altid skærtorsdag, hvor årets sidste tiende blev betalt med æg.
Det sidste æg, afladsægget, der var tegn på, at man var skyldfri, blev ofte overrakt på en særlig festlig måde, og det blev først velsignet i kirken.
Allerede i den tidlige middelalder blev afladsægget farvet rødt. I den røde farve så man Kristi blod, der skal fri folk fra synd og skyld. Da disse tiender mange steder faldt væk under reformationen, blev man ved med at forære æg væk, først røde, senere mere kulørte.
Fra det 17. århundrede blev det at give påskeæg som gaver mere og mere almindeligt, og nu begyndte man også med papæg med fyld og andre slags kunstæg.
Nogle mener, at påskeharen skal symbolisere skyldneren, som kom og afleverede ægget.
Idéer til farvning af æg
Det er altid et hit for børnene, når familien samles for at lave kreative ting sammen. En dag i starten af påskeferien kan til stor fornøjelse for store og små bruges til at lave familiens personlige påskeæg.

1. Start med at spritte æggene af, for at beskytte mod salmonella. Prik hul i begge ender af ægget, og udvid forsigtigt hullet, indtil du kan puste æggemassen ud. Kassér æggemassen. (Du kan også købe en æggesuger i en hobbyforretning).
2. Rengør ægget med eddike, så hænger farven bedre fast. Skyl det indvendig med vand.
3. Til favning af ægget kan børn bruge olie- og akrylmaling eller vandfarve. Sæt æggene til at tørre i en æggebakke.

Farvning ved kogning

1. Naturens egne farver kan bruges på mange forskellige måder ved farvning af æg. De udpustede og rengjorte æg kan fx koges i vand med løgskaller, spinatblade, te, rødbeder eller gurkemeje.
2. Da stearin ikke tager imod farve, kan man tegne mønstre med et stearinlys på ægget inden kogning.
3. Vintergækker og andre små blomster kan lægges på ægget, som derefter pakkes ind i fx løgskaller eller farvet silkepapir. Holdes sammen med elastik eller snor. Kan også pakkes ind i staniol. Koges derefter.
4. Læg æggene i en gryde med koldt vand og beregn et par timer til kogning. Kog ved svag varme.
5. Æggene kan efter kogning gnides med lidt madolie, så bliver de ekstra blanke.

NB. Til de mindre børn kan man også vælge at koge æggene i stedet for at puste dem. Så er de knap så sårbare for ekstra tryk.

De farvede æg kan hænges på nogle grene i en vase, eller ligge i små kurve eller skåle rundt om i hjemmet. God fornøjelse!