Peres: ”drøftelser med Hamas er mulige”

I et specielt Uafhængighedsdags-interview med præsident Shimon Peres har han overraskende udtalt, at fred måske kan opnås ved hemmelige drøftelser med Hamas.Optimisten Peres vil ikke opgive den israelsk-palestinensiske fredsproces, selv mens Hamas fortsat truer Israel med voldelig modstand. Han udelukker ikke muligheden af fremtidige forhandlinger med denne terroristbevægelse.

– Selv da jeg begydte at forhandle med Yasser Arafat, sagde man: ”Det har ingen chance”, siger Peres. Jeg tænker det samme om Hamas. Navnet interesserer mig ikke. Det væsentlige er indholdet. Alt kan ske, fordi Hamas også har problemer og ikke er særlig stærk.

Peres siger videre:

– Hvis Hamas ikke ændrer sin indstilling, vil det nok blive konfronteret med økonomiske sanktioner. Hvis de ønsker at blive forenede, så lad dem forene sig. Vi drøfter vores egne sikkerhedsanliggender. Hvis de (Fatah. red.) ønsker at oprette en union med en organisation, som fortsat går ind for Israels ødelæggelse, er det ikke længere et internt anliggende, men et udenrigsk emne, og det angår os.

Uanset en ”bekymrende udvikling på den palestinensiske front” – sådan betegnes tilnærmelsen mellem Fatah og Hamas i nogle israelske kredse – er Peres stemt for genoptagelse af hemmelige forhandlinger mellem Israel og Den palestinensiske Myndiged PA), men vel at mærke – langt fra medierne.

– Vi må prøve at nå til en forståelse med palestinenserne i det stille, siger Peres. Hvis det er offentligt, har det ingen chance.

Ekstreme krav
Peres, som har megen erfaring med fredsforhandlinger, forklarer, at sådanne drøftelser altid begynder med ekstreme krav på begge sider, ”fordi lederne vil bevise over for deres befolkning, at de er stærke og aggressive og ikke vil opgive – men de ved i deres hjerte, at der ikke er nogen chance, og at der må opnås fred. Ingen ønsker at vende tilbage til blodsudgydelser. Derfor må vi skelne mellem det ydre udseende og det skjulte potentiale.

Den israelske præsident, som ikke ønsker at kritisere statsminister Binyamin Netanyahu offentligt, siger, at han ikke kender til indholdet af den tale, som Netanyahu vil holde i USA om kort tid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg ved ikke noget om denne tale, siger Peres. En sådan tale må influeres af kommende udviklinger. Hvis han havde holdt denne tale for en måned siden, ville den have været anderledes end idag.

Israels egne fredsplan
Peres siger, at i stedet for at andre forelægger fredsplaner, bør Israel lancere sin egen plan om fred. Han sigter hermed utvivlsomt til den tale, som Netanyahu skal holde i Kongressen i Washington den 20. maj

Peres sagde dette dagen efter, at ”New York Times” havde skrevet, at præsident Barack Obama agter at fremsætte et nyt amerikansk fredsinitiativ. Ifølge bladet har Det hvide Hus i de seneste måneder arbejdet på et nyt initiativ, omfattende nøgleanliggender som oprettelse af en palestinensisk stat uden palestinensiske flygtninges ret til tilbagevenden, Jerusalem som hovedstad for begge stater og med vægt på Israels sikkerhedsbehov.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Videre hed det i ”New York Times”, at der nu er en dyst mellem den amerikanske regering, EU og Netanyahu om, hvem der først afslører en fredsplan.

– Vi må implementere fred, siger Peres.

Fra ledende palestinensisk side understreges, at man i fredsforhandlinger ikke vil opgive retten til tilbagevenden.

– Vi modsætter os en amerikansk fredsplan, som ønsker, at vi skal give afkald på en af vores mest grundlæggende rettigheder – retten til tilbagevenden, siger Nabil Sha’ath, medlem af Fatahs Centralkomite.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Om dette emne siger Peres:

– Jeg tror, vi kan blive enige – selv om eksplosive emner som flygtningeanliggendet. Det er klart for palestinenserene, at vi ikke vil acceptere deres tibagevenden under nogen omstændigheder. Det ville være Israels selvmord.