KUNST
DAMP-barn blev kunstmaler

Frederikke Hvenegaard har i mange år haft succes som kunstmaler, selvom hun lider af sygdommen ADHD (som man før kaldte DAMP). Hun har været kristen, lige siden hun var barn, og troen er derfor baggrunden for hendes kunstværker. Hun er i dag en aktiv kvinde med mand og børn.
Frederikke har været troende, siden hun var otte år, og Guds skaberværk er hendes inspirationskilde.

Frederikke Hvenegaard er glad fro sin tilværelse som kunstmaler. Hun maler abstrakt og inspireres af kristendommen.

– Når jeg er ude i naturen og kigger på et blad, så er det ikke bare grønt. Det har millioner af farver, og derfor fascinerer naturen mig. Ånden i mine malerier er kristen, siger Frederikke.
Frederikke maler altid kun, når hun er glad. Men det er ikke kun efter humøret, men også efter årstiderne. Om vinteren bruger hun kolde farver, når det er efterår, bruger hun rødlige farver, og om sommeren lyse farver. Hendes malerier er abstrakte, og ud over at ånden i malerierne er kristen, bygger de også på glæde.
– Når jeg fx kører på scooter, kigger jeg på skyerne. Jeg føler en vis frihed, hvor jeg beder til Gud, og hvor jeg bliver inspireret af at male skyerne, fortæller hun.
Frederikke er vokset op i den kristne tro i Nyborg. I en lille by, der hedder Hårby udenfor Nyborg har hun været aktiv i frimenigheden Pilegården.
Hendes mor er også kunstmaler, så Frederikke har det ikke fra fremmede.

Succes trods sygdom

Senere i Frederikkes liv skete der det, at hendes mormor var på en skole, hvor hun skrev en opgave om ADHD. Herigennem fandt familien ud af, at Frederikke led af sygdommen. Alligevel fungerer hun normalt som kunstmaler og pædagogmedhjælper og tilbyder undervisning i abstrakt kunst. Mormoren har udgivet bogen ”Maria”, som handler om Frederikke og ADHD.
Frederikke har malet, siden hun var helt lille. I 2002 begyndte hun at male malerier for sjov, og nu, næsten ti år senere, er der sket en stor udvikling.
– Jeg har stor succes og får solgt meget. Jeg føler mig meget velsignet i en periode, hvor mange har økonomisk nedtur, og jeg er ved at være ret kendt her på Østfyn, fortæller hun glad.
– Jeg føler mig tilfreds med det, jeg laver og har lavet i de ti år. Jeg vil ikke sige, at jeg har nået mit mål 100 procent, for man kan altid lære nyt. Men jeg har opnået et godt resultat.
I dag bor hun sammen med sin ægtemand Morten Hvenegaard og deres døtre Lilje Ea og Silke Smea i Frørup 10 km fra Nyborg. Her har hun sit eget galleri.

Mange uddannelser

Frederikke har flere uddannelser. Hun er beklædningsoperatør, håndarbejdslærer og designer/modeltekniker. Hun stoppede som tøjdesigner, da hun fik sine to børn, fordi det var for lange arbejdstider og for mange inspirationsrejser.
– Jeg har rejst meget i Norden og i Europa, hvor mine yndlingsbyer er Helsinki, Torshavn, Tallin, Barcelona og Paris. De er alle meget spændende og inspirerende byer, som har en utrolig variation inden for arkitektur, kultur og kunst, siger hun.
– Jeg er meget fascineret af tidsperioden ”Art Nouveau” (1886-1920), som jeg flere gange har planlagt rejser efter.
For kort tid siden deltog hun i Den Internationale Art Festival, hvor hun sammen med to andre kunstmalere malede en gammel drabant, som blev solgt til oplevelsescentret Sortekilden i Kerteminde.

Handlekraftig kvinde

Frederikke går en god fremtid i møde. Hun holder et kursus i abstrakt kunst i september.
Samme måned skal hun udstille på universitetsbiblioteket i Odense. I oktober går turen til København, hvor hun skal udstille ved VP-Security, og på sigt skal hun også til Langeland. Hele hendes program samt hvad hun laver af kunstværker kan ses på hendes hjemmeside, www.gallerihvenegaard.dk