KUNST
Sætter billeder på Guds ord

Åben atelier-udstilling hos stand-up maleren Karsten Auerbach, Fåborg, som fylder 50 år i oktober.Karsten Auerbach er mest kendt for at stille sig op på gudstjenester, sommerlejre eller seminarer og male for publikum – inspireret af lovsangen og det, som bliver sagt fra talerstolen.

”Mere Himmel mindre snak” hedder dette maleri fra Auerbach i hans velkendte stil.

Hurtigt, improviseret og skitseagtigt. Sådan har han gjort, siden han fik ideen midt i 1990’erne, og han har optrådt både hos Luthersk Mission, katolikkerne, pinsevennerne – og alt det der ligger ”ind imellem”.

Åbent hus

På søndag den 28. august kl. 11-17 inviterer han til åbent hus i sit atelier. Derhjemme er den skabende proces ofte helt anderledes grundig og langsom og ikke spor improviseret:
– Lige nu flyder atelieret med ideer og skitser. Jeg fylder 50 år til oktober og håber at kunne nå at male så mange billeder, at jeg kan fejre det med en stor udstilling. Men i modsætning til mange andre malere kan jeg godt lide, når andre kigger mig over skulderen, undrer sig og blander sig under den kreative proces. Det er derfor, jeg åbner atelieret for gæster: For mig handler kunst meget om at skabe dialog. Noget af det bedste er, når kunsten bliver en genvej – forbi alle filtrene – til den dybe samtale med et menneske, jeg ikke kendte for 5 minutter siden – og mit atelier for et øjeblik forvandler sig fra værksted til kirke, fortæller Karsten.

Jesu kunstart

Mange af Karsten Auerbachs malerier forestiller mennesket i symbolske livs-situationer. Maleriet her hedder ”Kolbøtten”.

Jesu egen fortrukne kunstart var hans lignelser. Karsten mener, at hvis man som kunstner vil ”i lære” hos Jesus, er det ikke nok at gentage Hans eget 2000 år gamle billedsprog. Man må også studere hvordan Han rent faktisk brugte denne kunst i sin samtid. Nogen gange var Hans billeder en tydelig og entydig pædagogisk formidling af nogle teologiske sandheder, og ind imellem giver han os ligefrem facitlisten.
Men andre af Hans lignelser har deres eget liv. Dem fortalte Han for at få tankerne til at slå kolbøtter i hovederne på tilhørerne, så de kunne lande nogle helt nye steder! Og han efterlod dem – og os – spørgende, forundrede og helt uden facitliste – med en oplevelse af, at nogle af Hans sandheder netop mere er spørgsmål end svar!
Selv i dag skal vi måske ligesom Hans første tilhørere nøjes med at grunde og meditere på denne del af Hans billedsprog – og som med meget anden god kunst være varsomme med at forklare og pædagogisere det ihjel.
Jesus redegør selv flere steder i evangelierne for sin brug af lignelser. Bl.a. i hele Matt. Kap 13, som slutter med, at Han beder os om både at tage det nye og friske og gamle og kendte frem af vores ”forrådskammer”, når vi vil fortælle andre om Guds Rige

Karsten maler kun sjældent tydelige kristne symboler eller bibelillustrationer, som andre kristne kunstnere:
– Der er utallige måder at sætte billeder på Guds ord. Jeg vedgår min dybe respekt og behov for kunst, som mest formidler det gamle og kendte, men føler selv et dybt kald til at levere nye udtryk og friske kolbøtter! siger Karsten.


Artiklen fortsætter efter annoncen: