Få styr på din økonomi

Undgå økonomiske bekymringer, for de belaster dit helbred, dine relationer og kristne livsværdier. Skær ind til benet, og lev i tillid.
Dit helbred og din tro er vigtigere end din økonomi! Men en sund økonomi er godt for dit helbred, så der er god grund til at skabe en rimelig balance imellem udgifter og indtægter.

Læge Kristine Sølvsten Engell-Kofoed advarer i sin bog om, at penge for nogle kan blive et rusmiddel, man ikke kan få nok af.

Langvarig stress og angst som følge af økonomiske bekymringer – privat eller på arbejdspladsen – kan belaste helbredet. Derfor er det vigtigt at tage hånd om det så godt som muligt.
Både fra et sundhedsmæssigt og åndeligt perspektiv gælder det om at tackle en økonomisk krise på en måde, så det hverken belaster helbred, relationer eller livsværdier.
Det er altid en fordel at have sin prioritering på plads: Hellere et stærkt hjerte end en stærk hjerne. Hellere fattig på penge og rig på ånd – end rig på penge og fattig i ånden; Husk, der er ingen skam ved at være fattig – Gud hjælper den fattige.
Den rige, der er nærig og har svært ved at give og dele – og den, der skaffer sig rigdom ved at misbruge andre og undlader at hjælpe og give – er måske rig på penge og ejendele, men i underskud rent hjerte-økonomisk.
Den kristne læge Kristine Sølvsten Engell-Kofoed, der har skrevet bogen ”Melkrukken skal ikke blive tom” med refleksioner over livsværdier og givertjenesten, mener, at vi er nået til et ”wake up stadium”.
– Jeg har selv bekymret mig over den økonomiske situation i verden… og over om USA fik løftet gældsloftet…eller hele verdens økonomi krakkede? Og jeg har spurgt mig selv: Hvad er det, der sker i samfundet: Oversvømmelser, tragedien i Norge osv. Der har været rigtig, rigtig meget.
– Vores forbrugsrus må være overstået nu. Nu må vi tilbage til de sande værdier! siger forfatter Kristine Sølvsten Engell-Kofoed, der er speciallæge i København.
I ”Melkrukken skal ikke blive tom”, som hun kalder ”en opdagelsesrejse gennem Bibelen”, skriver hun en del om, hvad Guds ord siger om givertjeneste og livsværdier – samt om penge og jordisk gods:
Bibelen siger for eksempel, at kærlighed til penge kan føre os bort fra troen:
”For kærlighed til penge er roden til alt ondt; drevet af den er nogle blevet ført bort fra troen og har voldt sig selv mange smerter” (Tim 6,10).
En del er bekymrede og fyldt med angst, selvom de har en stor opsparing. Og der findes mennesker med mange penge, der konsekvent først og fremmest fokuserer på egen vinding og egne behov – i stedet for at hjælpe andre. Hører man til blandt dem, vil det gavne at være mere givende – og glæde sig over alt det, man har. Erkende, at man nok overlever med lidt mindre i banken… vi kan jo ikke tage noget med herfra.
– Ved at følge Bibelens anvisninger om givertjenesten flytter vi fokus væk fra os selv og over på Herren. Ved ikke at følge anvisningerne beholder vi fokus på os selv og vore egne behov, mener Kristine Sølvsten Engell-Kofoed.
Er man til gengæld alvorligt presset økonomisk, må man først sørge for at fokusere på at forbedre sin egen økonomi ved at foretage de nødvendige ændringer. Det kan give anledning til forandringer, der i sidste ende forbedrer livet. Hvis man skærer alt det overflødige og forkerte fra, kan man ende med at finde ud af, at man sagtens kan leve godt – også uden af deltage i det materielle kapløb og storforbrug.

Penge-rus

Kristine Sølvsteen Engell-Kofoed advarer i sin bog om, at penge for nogle kan være et rusmiddel:
”Penge er da vanedannende, afhængighedsskabende, og der skal en stigende mængde til for at opnå samme effekt. En person kan blive psykisk afhængig af penge, og personen kan blive besat af havesyge. Havesygen, kærligheden til penge kan medføre, at personen henfalder til mange skadelige tilbøjeligheder, og den kan føre en kristen bort fra troen. Rusmidlet penge kan medføre fysisk og åndelig død”.
Lægen foreslår en god medicin: ”Modgiften mod at blive hvirvlet ind i forbrugersamfundets ræs er givertjenesten”.
Det er en særlig gave at give/ofre til Gud, adlyde Gud, og der er en særlig velsignelse ved at give:
”Givertjenesten flytter fokus for vor opmærksomhed bort fra os selv og hen på Herren. Givertjenesten flytter vort blik væk fra den ondes opfindsomme lokkemidler…Givertjenesten flytter vort blik væk fra den strenge herre Mammon og over på Den gode Hyrde. Givertjenesten kan være med til at bevare os i troen på Jesus. Givertjenesten kan være med til at redde os fra at blive ført bort fra troen.”
For dem der gerne vil skrue ned for deres materielle forbrug og begær efter penge – er der masser af motivation og inspiration i form af relevante citater i bogen, bl.a. dette: ”Ingen…grisk – det er det samme som afgudsdyrker – har lod og del i Kristi og Guds rige” (Ef 5,5).

Illustration fra forsiden til bogen ”Melkrukken skal ikke blive tom” , der omhandler refleksioner over livsværdier og givertjenesten, forfattet af Kristine Sølvsten Engell-Kofoed.
Fredfyldt kurs

Det kan være fristende at forsøge at handle sig ud af kriser, men nogle gange er den bedste kur at vente med at handle.
Hvis man er havnet i en negativ spiral, hvor tankerne kværner omkring økonomi, gælder det i første omgang om at få ro på, så man kan få et bedre overblik over situationen. Nogle gange mister vi økonomisk fodfæste på grund af stress, uventede forandringer, sygdomme, skilsmisse eller dødsfald. Vi kan også havne i økonomisk uføre, fordi vi involverer os i mere, end vi magter, køber mere, end vi har råd til, investerer i det forkerte – eller kommer til at handle irrationelt i sårbare stunder.
Hvis man konsekvent arbejder for meget, siger ja til for mange arrangementer og aktiviteter eller overfylder sit hoved med alverdens informationer og bekymringer, så belaster man lettere både sig selv og omgivelserne. I krisetider er der ekstra grund til selvransagelse og påpasselighed.

Ro og eftertanke

Hvis man skal træffe store beslutninger, er det vigtigt at mærke efter og overveje, om man er i for højt eller forkert gear; taler man fx for meget… og meget hurtigt? Laver man konstant fejl? Kommer der mange negative ord ud af munden? Har man negative forventninger? Er man røget med på vognen med dem, der er smittet med overforbrugs-virus? Har man ukontrolleret og måske overdrevet økonomisk angst?
Eller har man tillid til, at man godt kan overleve uden at deltage i det materielle kapløb? Nogle gange er det godt at trække stikket en stund og spørge sig selv:
Er jeg kommet for langt væk fra Guds fred? Er der for lidt bøn og stilhed – hvor jeg er opmærksom på Guds vejledning – i mit liv?

Himmelsk rådgivning

Søvn og hvile kan være nødvendige skridt på vejen mod en bedre økonomi.
Hvis man ikke får sovet nok, er der større risiko for, at det hele ryger af sporet. Under en krise har man brug for overskud til at tænke og handle anderledes – handle rigtigt og konstruktivt ud fra de givne omstændigheder.
Et frikvarter, hvor man fokuserer på noget helt andet end det, der bekymrer, gavner. Enhver har sin egen måde at komme ned i gear og slappe af… havearbejde, en trave- eller cykeltur, et godt måltid, synge, danse… afstand til et problem kan give ny energi og fornyede tanker.
Negative tanker, stress og angst forværrer alting. Det gælder om at genvinde eller erobre sine positive tanker og Guds fred på trods af udfordringen.
Midt i kaos kan det være bedst at trække stikket, komme ned i gear og finde et stille sted at bede. Som troende er det naturligt at søge overordnet vejledning hos Gud. Selvom mere jordnære økonomiske rådgivere også kan gavne.
Under bøn eller meditation kan man bede Helligånden, Jesus, Gud om vejledning. Man skal være opmærksom på, at ego og vilje kan forsøge at blande sig på uheldig vis. Nogle gange er gode løsninger fra oven helt anderledes end det, vi med vore begrænsninger og fejl forestiller os.
Især hvis vi lever ude af trit med de sande livsværdier, gør vi klogt i at overhøre vores eget ego, der gerne vil finde løsninger, der passer ind i vort eget ego-kram – i stedet for at høre og følge Guds vilje. Det kan være en god idé med tålmodighed og at bede om bekræftelse (flere tegn) på, at man har forstået rigtigt – hvis man er i tvivl.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vækst

En krise kan forandre os. Lære os noget, fx at gennemskue ting og ændre uhensigtmæssig adfærd. Eller vi kan lære at rumme store og svære følelser – og få større forståelse og medfølelse med andre. Modgang og svære ting modner og udvikler os.
Når man erkender sin egen svaghed, magtesløshed og sårbarhed, kan man blive endnu mere motiveret til at hjælpe andre, når man er igennem krisen og igen har noget at give.
At være rig kan være en gave fra Gud. Udfordringen er at forvalte det godt – gavnligt og ydmygt.