Mødet med den store general

Ny roman om forfulgte kristne i Nordkorea er baseret på virkelige begivenheder.Den hollandske forfatter Jan Vermeer er egentlig journalist for organisationen Åbne Døre, der blev grundlagt af Broder Andreas i 1950’erne.
I den egenskab har han skrevet mange artikler fra hele verden om forfulgte kristnes vilkår, bl.a. i Mellemøsten og Asien.
Nordkorea indtager den tvivlsomme ære at ligge på førstepladsen på verdensranglisten over, hvor det står allerværst til. Det er skralt med oplysninger, der slipper ud fra det lukkede land, men med Jan Vermeers roman Tjener for Den Store General er vi straks bedre stillet. Bogen bygger nemlig på virkelige begivenheder.
Men den er ikke blot skrevet for at vise, hvor vanskeligt det er at tro, tænke og leve som kristen i Nordkorea, siger forfatteren:
”Den blev skrevet for at ophøje og herliggøre Gud og for at vise Jesu overherredømme. Han er værdig til at blive efterfulgt betingelsesløst, selv under de mest vanskelige omstændigheder, og selv når det at følge ham betyder, at det koster dig alt” (s. 270).
19-årige Zhangs fremtid ser ellers lys ud, selvom Den Store Leder Kim Il-Sungs død umiddelbart ser ud som en streg i regningen. Zhang skal være general, bo i Pyongyang og vinde evig berømmelse ved at slå de ”imperialistiske amerikanere”. Men det kommer til at gå så ganske, ganske anderledes: Hans familie splittes under hungersnøden, og i sin søgen efter faderen og søsteren flygter han med sin bedste ven og en 11-årig forældreløs til Kina.
Det bliver her, at hans loyalitet over for fædrelandet og Den Store General for første gang sættes på en prøve, og det sker gennem nogle kristne. Han må træffe et valg, og dét valg kan koste ham livet …
Emnet er trist og tragisk, men det er vigtigt at huske og se det: Det er også en bog, fuld af håb.

Jan Vermeer:
Tjener for Den Store
General – En roman om forfulgte kristne i Nordkorea
272 sider • 250 kr.
LogosMedia