Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårdsvej 109
4030 Tune
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Skilsmissepar: Kan vi holde jul sammen med børnene?

Kære Suh
Min mand og jeg er desværre for nyligt gået fra hinanden. Der er selvfølgelig mange følelser involverede, men bruddet er foregået meget stille og roligt, vi snakker pænt til hinanden og har et fint samarbejde omkring børnene (7 og 13). Børnene har taget det i stiv arm og virker til hurtigt at have affundet sig med situationen. Vi går nu og overvejer, om vi skal holde jul sammen eller hver for sig, alt efter, hvad der er bedst for børnene. Vores bekymring er, at de får falske forhåbninger, men på den anden side synes vi også, det er godt for dem at mærke, at deres forældre er gode venner stadigvæk. Hvad vil du råde os til?
Vh L.

Kære L.
Det er trist, at du og din mand ikke kunne få det til at fungere sammen, men godt, at I er skiltes uden den store dramatik og nu har et godt fungerende samarbejde omkring børnene. Jeres brud er naturligvis smertefuldt for både dig og din mand, men det er altid børnene, det går hårdest ud over.
Uanset, hvor uberørte de tilsyneladende giver indtryk af at være over forældrenes brud, er det altid et voldsomt indgreb i deres liv, og jeg kan godt blive lidt bekymret, hvis jeg hører om børn som tilsyneladende slet ikke ”reagerer”.
Det er selvfølgelig forskelligt, hvordan og hvornår de reagerer, men det er naturligt og sundt at reagere på en eller anden måde, før eller siden. Vær opmærksomme på jeres børn, for måske reagerer de på en anden måde, end I forventer, og læg særlig meget mærke til, om deres tilsyneladende uberørthed i virkeligheden skyldes, at de ”beskytter jer” fx ved at sørge for, at I ikke skal have bekymringer omkring dem, at I ikke bliver yderligere kede af det eller på anden påtager sig et ansvar, som ikke hører dem til.
Med hensyn til juleaften er der ikke noget, der er mere rigtigt end det andet, og håbet om, at I finder sammen igen, vil børnene nok altid have, uanset hvilken løsning I vælger, men det er fint, at I er opmærksomme på ikke at give jeres børn anledning til at tro noget, som ikke er reelt. Hvis I altså vælger at holde jul sammen, vil det være fint, at I inden melder tydeligt ud, at det ikke handler om, at I er ved at finde sammen igen – så det bliver helt klart for børnene, hvad de kan forvente. Hvis I vælger at holde jul hver for sig, kan det være en god idé at gøre meget ud af at lade børnene få vished om, at den anden (uden børnene) er helt ok med det og selv er med til at bestemme det sådan, for at undgå at de bekymrer sig om det og evt. får dårlig samvittighed.
Allerbedst vil det i så fald være, hvis den uden børnene kan være sammen med nogle andre, så børnene ved, at mor/far ikke sidder alene – dette er nemlig noget, de fleste børn reagerer følelsesmæssigt på.
Held og lykke med at træffe de bedste beslutninger for jer og jeres børn.
Hilsen Suh

Jeg vil lave mit liv om

Kære Suh
Jeg er en kvinde på 45 år, jeg har et meget almindeligt liv med mand og børn, arbejde og aktivt kirkeliv. Men der er mange ting i mit liv, jeg godt kunne tænke mig var anderledes, fx at bruge mere tid på mig selv, motion, sundere kost, måske også sætte nogle flere grænser over for andre. Jeg har mange gange sat mig for, at nu skal det være, men det bliver aldrig til noget alligevel, for så mangler jeg energi, der er altid tusind ting, der skal gøres inden osv. osv. Jeg ved godt, at jeg bare burde tage mig sammen, men jeg mangler indsigt i, hvordan jeg får gjort det. Håber du kan give mig lidt inspiration til det.
Venlig hilsen
Den opgivende

Kære Opgivende
At ændre de daglige rutiner er ikke så ligetil. Vi mennesker trives nemlig godt med rutiner og faste vaner. Det giver en form for tryghed, at der er forudsigelighed, og det sparer os da også for en del tid, at vi ikke hver morgen skal opfinde den dybe tallerken.
Den tid og energi vi sparer ved at bruge den ”gamle model”, kan vi så bruge på noget andet. Hvis du altså gerne vil ændre på din dagligdag, kræver det, at du gør en aktiv indsats – at du investerer i det projekt.
Der skal tages noget energi fra et andet sted! Du bliver derfor nødt til at sætte dig ned og danne dig et overblik over, hvordan din energi fordeles ud over din hverdag/uge, og du bliver nødt til at se i øjnene, at der skal skippes et par andre ting i første omgang, ellers bliver der helt praktisk ikke tid og energi til dit ”projekt ændring”.
På længere sigt vil din nye og bedre livsstil give dig mere energi, som du så igen kan bruge på andre emner. Det vil også være en hjælp for dig at alliere dig med en anden – én som holder dig fast på din beslutning, og som selv gerne vil ændre på nogle ting. Der er nemlig ikke noget mere anstrengende end at være alene i noget besværligt, så lav en aftale med en god ven/veninde, aftal gerne, at I jævnligt evaluerer og snakker om, hvordan det går, og hvor meget I har nået.
Og prøv så at tage et emne ad gangen og læg ikke for hårdt ud, så du knækker halsen på det og mister modet. Hvis du overholder disse retningsliner, så skal det nok lykkes for dig. Og så er det bare at komme i gang.
Held og lykke med det!
Hilsen Suh

Bliv ramt af julens budskab om fred

Hvis man selv har børn, eller blot har børn i sin omgangskreds, er de en uudtømmelig kilde til påmindelse om, at det snart er… JUL!
Trods lidt ekstra december-travlhed, der som regel hører måneden til, så ser de fleste ligesom børnene hen mod julen med glæde og forventning. For dem er jul lig med hygge, afslapning, kvalitetstid med familien, lidt ekstra selvforkælelse i form af god mad og lidt til den søde tand. Kort sagt: en højtid, hvor de gode og dejlige ting er i fokus.
Men for andre er julen anledning til savn, bekymring og problemer. Måske savn af nogen, man holdt af og som nu er mistet, eller måske bekymring i form af interne familiære konflikter eller problemer med ensomhed.
Uanset hvilken form for juleforventning du går ind til julen med, så vil jeg ønske for dig, at du også må blive ramt af julens budskab om fred, nåde og glæde og allerførst kærlighed blandt mennesker – fordi HAN elskede os først!
Så har du overskud og mange solskinsdage på kontoen, så del lidt af dette med dem, der har flest regnvejrsdage, når du møder dem på deres vej. Og er du én af dem, der ikke normalt forventer dig noget godt af julen, så prøv i år at spejde efter små glimt af glæde eller fremstrakte hænder, der måtte møde dig på din vej. Måske skal denne jul være den jul, hvor du for første gang modigt prøver at bryde et dårligt mønster eller tager det første skridt mod forsoning eller forandring.
Jeg ønsker alle Udfordringens læsere
en rigtig god og velsignet jul.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til
Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårdsvej 109, 4030 Tune, eller mail til: Suh@Udfordringen.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen: