Israel vil rekruttere andre lande imod våbensmugleri

Under den amerikanske hærchef, general Martin Dempseys nylige besøg i Israel drøftede den israelske forsvarschef, general Benny Gantzm med sin gæst problemet om våbensmugleri fra Iran til teroristorganisationer i området.Gantz bragte ligeledes dette på bane i sine samtaler med flere europæiske generalstabschefer, han fornylig mødte i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles.

Israel arbejder nu på at prøve at rekruttere flere lande til at modarbejde, hvad Gantz betegner som “transatlantisk våbensmugleri”, og som hovedsageligt går til Hamas i Gaza-striben og Hizbollah i Libanon.

Den israelske anmodning omfatter, at de pågældende lande skulle ændre mandatet til deres flåder, som opererer i Middelhavet og Rødehavet, og tillade dem at borde og tilbageholde fartøjer mistænkt for at bringe våben til Hamas og Hizbollah.

Ifølge en israelsk militær kilde prøver Gantz gøre brug af det anti-smugleri initiativ, der blev vedtaget efter Israels krig mod Hamas, for at forhindre denne organisation i at genopruste.

Medlemslandene i dette tiltag, der på engelsk hedder “Gaza Counter Arms Smuggling Initiative” (GCASI), omfatter Canada, Danmark, Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Norge, England, USA og Israel.

– Dette er meget kompliceret, siger kilden, fordi det kræver efterretning om, hvad skibet medfører og nye legale retningslinjer, der tillader flådeenheder at borde og pågribe det pågældende fartøj.

Flere møder har været afholdt siden oprettelsen af dette tiltag – i København, Ottawa og London – men resultatet har været begrænset, siger kilden, hovedsagelig på grund af legale forhindringer. Hertil kommr, at Egypten, hvis område bruges til at smugle våben til Gaza, ikke samarbejder fuldt ud.

Ifølge kilden har den israelske flåde i de senere år opbragt flere skibe med iranske våben ombord, bl.a. langtrækkende Katyusha-raketter opg radar-styrede anti-skibs missiler.


Artiklen fortsætter efter annoncen: