FCU støtter de hjemløse
Der er stadigvæk et stort behov for nødherberger til hjemløse i København.
FC Udfordringen støtter nødherberget Nattely i Kristuskirken på Nørrebro. Behovet er stort trods det bedre vejr.
Det er ikke så ofte, at en fodboldklub bruger klubbens penge på at støtte socialt arbejde. Bestyrelsesformand for FCU forklarer, hvorfor de giver penge til arbejde for hjemløse:
– Vi giver årligt 10% af vores kontigent, fordi vi er en kristen klub. Det vil vi gerne signalere på forskellige måder og den ene måde er, at give 10%.
Støtten foregår som en demokratisk proces. Hvert år tager de emnet op på deres generalforsamling med medlemmerne. Her diskuterer man hvilke projekter pengene fra spillernes medlemskontigentskal gå til.
– Nødherberget Nattely var et af de forslag, der kom op i år, og det der var størst tilslutning til. Så de får de 6000 kr. det bliver i år.
Det er første gang, klubben giver penge til de hjemløse i Kristuskirken, og det er ikke de samme projekter pengene går til.
– Vi har kun givet til forskellige ting. Da vi startede for to år siden, gav vi til et andet hjemløse projekt i Valby, og sidste år gav vi penge til Reden, som arbejder for mennesker, som er havnet i prostitution og menneskehandel, forklarer Jonas Weinkouff.
Man skulle måske tro, at der ikke var så stort et behov for nødherberger, nu hvor vejret er blevet bedre. Men det er der, forklarer Per Heinecke fra Blå Kors:
– Der kommer 40-50 faste og overnatter i Kristuskirken på trods af det gode forårsvejr.
Han oplever, at de hjemløse er glade for at komme i kirken:
– De siger, at det er rarere at være her på trods af at vi ikke kan give dem bad. Jeg ved ikke, hvad det er, smiler Per Heinecke.
Han understreger, at det er en alvorlig sag. Det er ikke en optimal situation for nogen af parterne.
– Nødherberget er blevet oprettet af nød. Det er ikke en holdbar løsning. Vi ville gerne lave noget mere permanent på lang sigt, men lige nu er dette det bedste, siger han.
– Ja og på trods af, at et andet herberg i nærheden også er åbnet, supplerer Thomas Willer, som er præst i Kristuskirken, hvor de hjemløse overnatter.
Thomas Willer mener ikke, at Kristuskirken reelt havde et valg, da de blev spurgt om at hjælpe.
– For to år siden havde vi et nødherberg som virkelig var akut åbnet. Så havde vi en pause sidste år. Så henvendte Blå Kors sig og spurgte, om vi ville være med til at åbne kirken og finde frivillige.
– Og der kan man sige, at det er svært for os som kirke at sige nej til det. For en del af det vi skal som kirke, det er at tage os af de svage og tage os af dem, som ikke har noget hjem.
Det er en del af vores kristne kald. Man er virkelig en ussel kristen, hvis man ikke åbner op, smiler Thomas Willer. Trods smilet er man er ikke i tvivl om, at det også ligger ham på hjerte at hjælpe de hjemløse.
– På den måde havde vi ikke noget valg.
Ifølge Thomas Willer er det en pligt som kristen, at hjælpe de hjemløse.
– Der står fremmede og hjemløse og banker på vores dør, og hvis vi ikke åbner op, så synes jeg, at vi er meget utroværdige som kirke.
Han er ikke i tvivl om, at det nytter at hjælpe.
– Det gør særligt en forskel for dem som er frivillige. Moder Teresa sagde jo, at det er i øjnene på den spedalske, at du opdager Jesus. Og selvom de hjemløse ikke er spedalske, så er de i en helt anden livssituation, siger Thomas Willer.
– De er virkelig på kanten af samfundet og jeg tror, at mange af de frivillige oplever at se Jesus, når de ser ind i øjnene på en hjemløs, som måske har opgivet en familie i sit eget land for at komme herop for at søge en drøm og et håb.
Per Heinecke fra Blå Kors er glad for støtten. Der har på det seneste været stor fokus på arbejdet. Københavns regionale kanal TV2 Lorry, sendte for nylig et debatmøde live inde fra kirken.
– Der er over 100 frivillige. De mest stabile er dem, der kommer gennem Kristuskirken, men det har hjulpet, at der har været en del presseomtale, forklarer han.
– Men de fleste af dem der kommer, er der som ofte desværre kun en enkelt gang eller to, så falder de fra igen. Så der er omkring 30 som er rimelig faste.
Der er lagt klare tidsplaner for, hvordan en vagt på Nattely foregår. De første vagter er der fire timer fra 20-24.
– Der er rush hour fra 20-22. Der kommer de hjemløse ind og skal anvises og får noget kaffe.
Senere kommer nattevagterne ind fra klokken 24-8.
De vækker de hjemløse klokken 6-8 og giver dem morgenmad, inden de skal tilbage til Københavns gader.