Hvad er kærlighed?

Jesus må lære os, hvad kærlighed er. Ham må vi ligne.Hvad er kærlighed?
Det er noget bøvl!
Det er som at blive violin-virtuos. Det er rigtig svært og kræver meget øvelse. Det er lettere ikke at spille violin.

Jørgen Jørgensen

Sognepræst ved
Sct. Nicolai kirke i Aabenraa

Uden kærlighed var det lettere at leve. For kærlighed sætter fokus på min næste og hans eller hendes behov.
Kærlighed åbner mine øjne og gør virkeligheden nærgående.
Hvis mine børn har behov for opmærksomhed og jeg ser tv, så vil kærligheden få mig til at slukke for fjernsynet og koncentrere mig om mine børn.

Kærlighed skal læres

Hvis min kone er træt, og køkkenet sejler i opvask og gamle aviser – og jeg har lyst til at ligge på sofaen; så vil kærligheden få mig til at droppe sofaen og rydde op i køkkenet.
Kærlighed er noget bøvl. Egenkærlighed er lettere og mere bekvemt. Nej. Det passer ikke. Det ved vi inderst inde, for vi er skabt til at elske – skabt til fællesskab. Og nu får vi at vide: At være kristen er at elske.
Hvordan bliver man bedre til at elske? Hvordan lærer man kærlighed?
Det er som at spille violin. Der er tre ting, der er nødvendige, hvis man skal blive god: 1) Man skal ville det – og øve. 2) Man skal undervises, og 3) man skal have forbilleder, der træner ens øre til at høre, hvordan det skal lyde.
I dag taler Jesus om vores fjender – dem der hader os. Hvordan kan vi elske dem? Er det muligt at gengælde ondt med godt? Ja, det er muligt – det er idealet for et kristent menneske: At elske – som Jesus elskede.

1 Vil du være kristen – vil du elske?

Det er lettere at lade være. Hadet kommer af sig selv. Bitterhed og forurettethed kommer af sig selv. Det kommer bare. Kærlighed er som ædle blomster: De skal plantes, plejes og næres – til gengæld blomstrer de med måske skønne dufte.
Ingen er i tvivl om, at kærligheden er bedst, men det er lettest at lade være. Vil du elske?

2 Du må lytte til vejledning i, hvad kærlighed er

Hvis du vil kærligheden, må du lytte til vejledning i, hvad kærlighed er. Ingen steder møder du bedre vejledning end i Jesu ord. For han er kærlighedens mester. Ingen har elsket som han – til det yderste. Og han sætter ord på, hvad kærlighed er:
Kærlighed er at elske sin fjende – at bede for den, der forfølger dig. At gøre godt mod den, der hader dig. At hilse på dem, der ikke vil hilse på dig.
Det lyder jo kedeligt og hverdagsgråt. Ja, men det er violinspillets skalaer. Det er de elementære øvelser, der må til, hvis det skal læres.

3 Du må lytte til, hvordan læreren spiller

Det tredje er så forbilledet. Også her må vi hen til Jesus. Hos ham var der ingen forskel på ord og handling.
Han bad for sine fjender. Han viste ingen personsanseelse. Han havde omsorg for enhver, han mødte – de rige såvel som de svage, fattige og udstødte. I alt elskede han. Og ved enhver lejlighed var han villig til at tilgive.
Det er vores udgangspunkt: Vi tilgives vores manglende kærlighed, fordi Gud er kærlighed. Det hele begynder med, at Gud tilgiver mine synder, fordi Gud elsker.
Som han tilgav jer, skal I også tilgive hinanden. I skal ligne Gud – jeres far og være fuldkomne som jeres himmelske far er fuldkommen, siger Jesus.
Det er umuligt. Så kan jeg ikke være Jesu discipel. Ja, men hør alligevel, hvad Paulus siger til det:
”Ikke at jeg allerede har grebet det eller allerede er blevet fuldkommen; men jeg jager efter det, om jeg virkelig kunne gribe det, fordi jeg selv er grebet af Kristus” (Fil.3,12).
Og så tilbage til violinen:
Eleven lytter til sin læremester, som spiller fuldkomment på sit instrument – så kan eleven høre det – ja sådan skal det lyde – og så prøver han igen – øver sig.
Fordi han elsker musikken og sit instrument, bliver han ved med at øve sig under sin mesters vejledning.
At være kristen er at beundre Jesus – beundre hans kærlighed og suge hans ord til sig. De er fyldt af liv og ånd. Han viser, hvordan ”melodien skal spilles”, så vi kan henføres over dens skønhed og harmoni. Sådan er kærlighed! Her ser vi det – og her hører vi det. Ham må vi ligne.
”Ikke at jeg allerede har grebet det eller allerede er blevet fuldkommen; men jeg jager efter det, om jeg virkelig kunne gribe det, fordi jeg selv er grebet af Kristus Jesus.”(Fil.3,12).
Amen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: