Merete var deprimeret – nu rådgiver hun andre

Merete Lysgaard Hansen har været maniodepressiv i 35 år. Nu rådgiver hun andre gennem Agapes telefonlinje.
Merete Lysgaard Hansen er maniodepressiv, men troen på Gud har lært hende at mestre den psykiske sygdom, og nu er hun med til at rådgive andre i dilemmaet mellem tro og psykisk sygdom.

Merete Lysgaard Hansen

Det sker i telefonrådgivningen PsykTro, der er en del af Foreningen Agapes arbejde. PsykTro rækker en hjælpende hånd til alle, der har brug for at tale med en uafhængig rådgiver.
Der er over 30 rådgivere tilknyttet.
En af dem er Merete Lysgaard Hansen. Og hun kan sætte sig ind i, hvordan mennesker med svære depressioner har det.

Maniodepressiv i 35 år

Merete Lysgaard Hansen kommer fra Haderslev og har været maniodepressiv siden hun var 35 år. Men hun har nu lært at tackle sin psykiske sygdom – bl.a. ved at tænke på Kristus, som er verdens lys.
– Vi skal som kristne være meget mere Kristusbegejstrede. Da jeg engang hørte begrebet ”Kristusbegejstret”, tænkte jeg: ”Ja! Hvorfor er jeg ikke begejstret, og hvorfor er jeg ikke stolt af at være kristen? Hvorfor pakker jeg det lidt væk?”
– For det har haft så stor betydning for mig selv i mit liv, og det har det stadigvæk.
Fortæl, fortæl…
– Jeg blev psykisk syg, da jeg var 35 år. Jeg har en maniodepressiv sygdom, og det vælter totalt op og ned på mit liv. Jeg har været indlagt mange gange, mistede mit arbejde og blev førtidspensioneret.
Det har været et langt, sejt forløb med mange indlæggelser og mange svære perioder med både depressioner og manier.
– Jeg har ofte været så uforstående over for, hvorfor Gud ville have, at jeg skulle have det så dårligt, at jeg egentlig helst ikke ville leve. Jeg har faktisk haft svært ved overhovedet at komme op af min seng og har haft svært ved at snakke med min egen mand, fortæller Merete.

Troen er en ressource

Hvad var vendepunktet, for lige nu er du engageret i en masse ting?
– Min kristne tro betyder meget for mig, og jeg har mødt kristne i mit behandlesystem, som har troet på, at det var en ressource for mig at bede til Gud. Derfor har jeg engageret mig i Agapes arbejde omkring kristendom og psykisk syge og er med i en telefonlinje, som er åbent dagligt fra kl. 19 til kl. 22. Her kan mennesker med psykiske sygdomme, pårørende eller fagpersoner ringe ind og spørge om det at være kristen og psykisk syg.
– Jeg vil gerne kredse det ind til to ord: ”Gud bærer”. For det er det, jeg oplever, når jeg virkelig er i de forfærdeligste depressioner. Dér må jeg sige til Gud: ”Jeg kan ikke finde ud af det, men du må bære mig nu!”.

Det sorte hul

Og det hjælper dig til ikke at synke ned i et sort hul?
– Jeg er nogle gange i det sorte hul, men Jesus er så hos mig. Hjemme i min seng, i mit soveværelse, må jeg sige: ”Jesus, han er her. Han bærer mig nu!”
Merete Lysgaard Hansen er med i meget. Hun er med i Alpha-gruppen i Gammel Haderslev Kirke og deltager i en bibelstudiegruppe ved navn Mandagsfællesskabet. Samtidig er hun også med i Luthersk Mission i byen og har været frivillig medhjælper på hospice i fem år.
– Det giver mig en livskvalitet at have nogle ting at gå op i, siger Merete Lysgaard Hansen.
Læs hele historien
på Sondagmorgen.dk.