Putin på lynvisit i Israel

Ruslands præsident Vladimir Putins statsbesøg i Israel varede blot lidt over 24 timer, men begge parter betegner det som positivt – og lynbesøget ventes at ville få betydningsfulde følger flere steder i Mellemøsten.

Øverst på dagsordenen for hans samtaler med israelske politiske ledere var Iran og Syrien, efterfulgt af den nye situation i Egypten efter prøsidentvalget.
Putin kom hertil med et følge af 400 politikere, forretningsmænd og journalister – i tre fly. Hans program var stramt.
Han tog direkte fra Ben Gurion lufthavnen til feriebyen Natania, 30 km nord for Tel Aviv, hvor han deltog i indvielsen af et monument til minde om faldne russisiske soldater under Den anden Verdenskrig. Derefter fortsatte han til Jerusalem for at have møder med ledende israelere, heriblandt præsident Shimon Peres, statsminister Binyamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak og udenrigsminister Avigdor Lieberman.
Om aftenen var han til middag hos Peres i dennes præsidentbolig , og natten til tirsdag – kl. 2 morgen – besøgte han jødernes helligste sted, Vestmuren, ledsaget af dettes rabbiner, Shmuel Rabinovich, og den russiske overrabbiner, Berel Lazar.
Putin nærmede sig muren og bad en bøn fra Salmernes Bog fra en russisk-hebraisk bønnebog. Han sagde, at han var kommet på dette tidspunkt for at kunne være uforstyrret. Siden gik han gennem Vestmur-tunnellerne og blev orienteret om de igangværende arkæologiske undersøgelser. De to rabbinere orienterede ham om stedets betydning for jøderne, og Putin sagde, at hans besøg havde fremmet hans forståelse af stedet, og dets betydning for det jødiske folk.
Senere tirsdag mødtes han med præsidenten for Den palestinensiske Myndighed (PA). Mahmoud Abbas, i Betlehem, hvor et russisk kulturcenter blev indviet. Og saa drog han ovr Jordanfloden til Amman for at mødes med kong Abdullah, inden turen gik tilbage til Moskva.

Russiske milliardærer

Ved afsløringen af krigsmonumentet ved det azurblå Middelhav blev der talt om tragedier og triumfer ved Den røde Hærs sejr over Nazi-Tyskland. Ideen til denne storslåede skiulptur i marmor og beton blev til ved Netanyahus besøg i Moskva,. og siden donerede mange velstående russere store beløb til dens udførelse. I Putins følge var flere russisk-jødsiske milliardærer, der havde ydet til monumentet, heriblandt en mand ved navn Michael Friedman, hvis formue anslås til 15 milliarder dollars, en anden russisk-jødisk rigmand, Moshe Kantor (god for 7.3 milliarder dollars, bosat i Israel) og en tredje, Lev Leviev (1.7 milliarder dollars), bosat i London.

Advarsel

Under Putins besøg hos Peres i Jerusalem anmodede denne sin gæst om at tale ud om Iran-anliggendet. Det gjordePutin gerne. Han advarede Israel om ikke at indlede en forhastet militæraktion mod Irans atomanlæg.
– Bare se til USA’s negative erfaringer i Irakog Afghanistan, sagde Putin. Man skal ikke handle uden først at tænke sig om.
Putin sagde også, at Rusland har en national interesse i at sikre fred og ro for Israel. Om sit møde med Netanyahu sagde han, at deres samtale var konstruktiv og fremmede de strategiske bånd mellem de to lande. Rusland og Israel var enige om, at et iranske atomvåben ville være en alvorlig fare for den jødiske stat og hele verden.
Efter sin samtale med den israelske regeringschef sagde Putin, at han er overbevist om, at samarbejdet mellem Israel og Rusland vil udvikle sig og imødekomme begge landes krav og interesser.
-Mit besøg i Israel har forstærket antagelsen, at vi har venskabelige forbindelser og en solid basis for at opygge dialog og partnerskab, sagde han.

Helikoptere

Fra Moskva oplyses, at et skib medbringende russiske helikoptere til Syrien – en rejse der blev stoppet efter standsning af forsikringen – nu vil genoptage den afbrudte sejlads, ledsaget af mindst et andet fartøj. Dette ventes at ville intensivere den internationale kritik af Moskva, heriblandt Den arabiske Ligas, af russiske våbenleverancer til Syrien.