Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårdsvej 109
4030 Tune
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Børn på fire år prøver grænser af

Kære Suh
Jeg skriver til dig for at få et godt råd med på vejen, og måske også en anvisning af, hvad jeg eventuelt gør forkert. Det handler om min yngste søn på 4 år, som jeg i øjeblikket har nogle gevaldige konflikter med.
Langt hen ad vejen har vi et fantastisk forhold, han er som udgangspunkt meget kærlig og samarbejdsvillig, glad for at hjælpe, men nogle gange er det som om, han ændrer helt karakter, bliver modvillig, ynkelig, kan ingenting, gør ikke det, jeg beder ham om (som han normalt sagtens kan finde ud af), og jeg bliver forvirret, frustreret og vred. Ved ikke hvad jeg skal stille op, hæver bare stemmen mere og mere, hvilket absolut ingen effekt har, nærmest modsat, og jeg står magtesløs tilbage.
Jeg ved godt, at alle har konflikter med deres børn ind imellem, men jeg undrer mig over, hvad det er der sker, og hvordan han sådan kan svinge mellem at være på to forskellige måder.
Venlig hilsen
Frustreret mor

Kære Frustrerede mor
Først og fremmest skal du holde fast i din observation: at din søn som udgangspunkt er meget kærlig og samarbejdsvillig. Der er altså ikke noget grundlæggende galt med hverken ham, hans udvikling eller jeres forhold. Måske du blot ud fra denne påmindelse kan slappe lidt mere af og dermed undgå at blive helt så frustreret, når jeres konflikter opstår, for ja, konflikter af den karakter er yderst almindelige med børn i den alder.
Men nogle gange kan man i situationen helt glemme barnets sædvanlige gode kvaliteter og blive overvældet af bekymringen om ”hvordan-skal-det-dog-gå-ham-når-han-er-sådan” og af selvbebrejdelser over tilsyneladende ikke at kunne finde den rette pædagogik frem. Men slap du blot af, han er kun 4 år, og det er helt naturligt, at han bruger dig til at udforske egne grænser og andres (dine) grænser.
Dernæst skal du huske, at børn ligesom vi voksne bliver påvirkede af træthed, mange input, følelsesmæssige udsving, for lidt at spise, forkert at spise, mors/fars humør osv.
Din søn, som ellers er glad og tilpas, kan altså sagtens bare have en dårlig dag, hvor der ikke er så mange ressourcer tilbage til at samarbejde, tage sig sammen, disciplinere sig selv osv., fordi de er blevet brugt til noget andet – eller ikke er blevet fyldt godt nok op i løbet af den foregående dag/nat.
Så når du kan mærke, at din søn reagerer med en negativ opførsel, så prøv at lade være med udelukkende at fokusere på, hvordan du får ham til at rette ind, men led i stedet efter, hvad han har brug for for at kunne ændre adfærd. Har han brug for et ekstra kram for at ”blive ladet fuldt op”? Kan I måske gøre tingene i en anden rækkefølge, så han lige den dag når at ”vågne rigtigt”? Har din stemme en lidt sur eller skrap klang netop denne dag, som du skal være opmærksom på at smide i skraldespanden?
Husk, at børn aldrig opfører sig dårligt for at genere andre. I stedet er deres negative opførsel altid et udtryk for, at der er noget galt. Så næste gang I har en konflikt, så prøv at lade være med at møde dit barn med vrede og bebrejdelse, men i stedet først og fremmest med villighed til at ville forstå, hvad det handler om. Prøv som det første at give ham et kram og se, hvad det gør ved ham!
Ofte begynder børn selv at fortælle, hvad der trykker dem, når de bliver mødt med imødekommenhed og kærlighed. Det kan være svært at gøre i en presset situation, så du kan også med fordel prøve at snakke med dit barn om det på et senere tidspunkt, når I er blevet gode venner igen, og der er bedre tid. Så lærer han at få sat ord på, mens du bliver klogere på dit barns reaktioner til næste gang.
Hilsen Suh

Jeg har mest lyst til at lægge mig i sengen

Kære Suh
Jeg går og døjer med periodevist meget dårligt humør. I disse perioder er jeg helt energiforladt, trist, tvær, orker ingenting, farer op over det mindste og har mest lyst til at lægge mig i sengen under min dyne og ikke vågne igen!
Det skræmmer mig at have det sådan, for jeg har en dejlig familie, som jeg egentlig er lykkelig for. Jeg bliver ked af det og vred på mig selv, når jeg har det sådan, for der er mange, der har langt flere ting at slås med end jeg.
Så hvorfor har jeg det så sådan? Hvad kan jeg gøre for at undgå det?
Kh D.

Kære D.
Jeg vil først og fremmest opfordre dig til at prøve at finde ud af, hvor tit du får disse perioder, og hvor lang tid det står på, før det ”vender”. Hvis dine perioder er hyppige og langvarige, kan det være, du enten har eller er på kanten til en lettere depression. Hvis dine ”dårlige perioder” er mere reglen end undtagelsen, vil jeg råde dig til at få en tid ved din læge og snakke med ham/hende om det. Han/hun vil kunne vurdere, om der er tale om en egentlig depression, og om du har brug for professionel behandling.
Men det kan også være, at du selv kan handle dig ud af det ved at identificere årsagen og så få gjort noget ved det. Er du stresset på arbejdet, har for meget at se til på privat-fronten, dårlig kost, for lidt motion, osv.?
Start med at kigge på de sidste to ting, for ordentlig kost og regelmæssig motion er mere end bare et ”godt råd” – det er afgørende for vores velbefindende, at vi ikke kun plejer ånden og psyken, men også kroppen. Hvis du derfor ved, at du ikke spiser særlig sundt, kan det være en af forklaringerne på, hvorfor du generelt mangler energi og overskud. Få evt. en konsultation ved en diætist og få inspiration til, hvordan du kan tilrettelægge indkøb og madlavning bedre, og ellers kan du jo altid starte med at købe et par iform-blade, der kan du finde masser af inspiration til en sundere livsstil.
Motion er ikke bare en god idé for at holde kroppen sund og stærk på længere sigt, men masser af undersøgelser og forskning viser, at motion giver øget energi og har en mærkbar effekt på humøret.
Dernæst er det en god idé at kigge på dit energi-forbrug på de forskellige fronter – hvor forsvinder det meste af din energi hen, og hvordan kan du minimere forbruget eller indhente mere et andet sted? Du er nødt til at forholde dig til det samlede resultat på bundlinjen, og hvis der forbruges mere energi, end du får ind/har til rådighed, vil det helt automatisk give et negativt resultat.
Så er det, at man kan få lyst til at gå i seng for ikke at vågne igen – det betyder ikke, at man har lyst til at dø – men blot at man ikke orker at forholde sig til virkeligheden, og at man heller ikke ønsker at konfronteres med den igen nogensinde (derfor tanken om ”aldrig at vågne igen”).
Her handler det om én gang for alle at få gjort noget ved de egentlige problemer – få sagt fra, eller sagt til – så man netop ikke skal blive ved med at være i samme situation. Sideløbende med denne proces kan man være opmærksom på bevidst at indlægge ”pauser”, hvor man tænker på og beskæftiger sig med noget helt andet (noget uproblematisk) og således får tanket ny energi.
Slutteligt handler det naturligvis om at lære sine egne begrænsninger at kende – for når vi kender dem, accepterer dem og handler derudfra, så trives både kroppen, ånden og psyken som regel.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til
Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårdsvej 109, 4030 Tune, e-mail : Suh@Udfordringen.dk