Stort smykkefund fra romertiden

Israelske arkæologer har gjort et stort fund af smykker og mønter fra Romertiden.- Så svingede jeg med hakken – og 140 guld- og sølvmønter fra Romertiden nærmest strømmede ud af jorden, siger den israelske arkæolog Sa’ar Ganor, da han fortalte nærmere om et stort fund, der er gjort under en arkæologisk udgravning nær Kiriat Gat i det sydlige Israel. En ring med en ædelsten og andre guldsmykker blev også fundet på dette sted. Man fandt tillige to sølvskrin, formentlig bugt til kosmetik eller medicin.

Det menes, at de var gravet ned i jorden af en velstående kvinde, der flygtede fra romerske
legionærer under Den anden jødiske Opstand mod det romerske imperium for omkring 1875 år siden.

Skatten lå inde i et delvist smuldret klæde og blev fundet under en villahave.

Lederen af udgravningen, Emil Aladjem, fra Den israelske Oldsagsmyndighed, siger:

– Guldmønterne skinnede stadig, da de kom frem. Det eneste, vi behøvede at gøre, var at puste støvet bort. Det var forbløffende.

Ifølge Aladjem har arkæologerne fundet en lille landsby fra Det andet Tempels tid for flere tusind års siden og byzantinske ruiner fra det 3. og 4. århundrede.

Mønterne er daterede til Det romerske Imperium i tidsrummet 54-117 e. Kr. De havde på den ene side portrætter af kejserne Nero, Nerva og Trajan og på den anden side var der symbolske billeder af en person, muligvis Jupiter , der sad på en trone, med et lyn i hånden..

– Vi ved jo ikke, hvad der skete, siger Aladjem. Men det sandsynlige er, at denne skat var ejet af en person under Bar Kochba opstanden (132-135 e.Kr.) og var begravet i hastværk. Måske var den tilranet af en romersk legionær, der ville begrave den med henblik på senere afhentning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udgravningens nøjagtige beliggenhed hemmeligholdes af frygt for, at stedet vil blive plyndret. Skattegenstandene er nu blevet overført til Oldsagsmyndighedens laboratorium i Jerusalem for at blive rensede og bevarede for eftertiden.