True love – true story

Hvad er definitionen på ægte kærlighed egentlig? Ifølge den civiliserede bengaler findes lykken i forældrenes valg af partner. Forældrenes rolle som matchmaker opfattes som en fordel og det bedste middel til fremtidig lykke, fordi de også tager de praktiske faktorer i betragtning.

Bengalerne er umiddelbart ikke tilhængere af den i deres øjne naive romantiserede teori om ægte kærlighed, som benyttes i den vestlige verden. Så findes der overhovedet vellykkede ægteskaber i en kultur med denne konservative opfattelse af familiesammenføring?
Jeg har selv måttet gøre op med nogle af mine vestlige fordomme om arrangeret ægteskab efter mit møde med Bangladesh. Da jeg en dag trådte ind i en stor ridset volvobus, blev min opmærksomhed fanget af en burka-klædt kvinde.
Selv hendes hænder var tildækket af handsker. Derefter vandrede mit blik hen til manden ved hendes side. Jeg var klar over, at hun med al sandsynlighed ikke selv havde valgt denne gamle mand til sin ægtemand.

Da vi nysgerrigt spurgte kvinden, om vi måtte se hendes ansigt, kiggede hun straks afventende på sin mand for at få tilladelse til at løfte sløret. Han protesterede og sagde, at hun ikke kunne vise sit ansigt til os i den befolkede bus. Kvinden accepterede mandens afgørelse og lænede sig blot atter tilbage i sædet. Jeg følte mig enormt provokeret over kvindens umiddelbare lydighed og skæbne med denne dominerende mand.

Men min opfattelse af parret ændrede sig løbende gennem den lange bustur. Kvinden sad under hele busturen og kærtegnede manden i skjul. Hun nussede hans arm og lagde sit hovede på hans skulder. Berøringer som er demonstrativt emotionelle i den bengalske kultur.
At de elskede og respekterede hinanden, var der ingen tvivl om. Denne kvinde holdt virkelig af sin mand og havde lært at elske ham, selvom hun ikke selv havde udvalgt ham til livspartner. Måske kan man lære at elske et andet menneske, hvis det er den eneste mulighed for at få en tryg tilværelse.

Af Sara Priscilla Mathiesen
Udsendt som volontør af Impact