Levis plads i solen

– Hvem er dit forbillede? Er det Barack Obama, Nelson Mandela, din partner, Helle Thorning-Schmidt eller Kofi Annan?
Af Allan Høyer
Journalist og musikpræst i Åben Kirke, Herning

Hvem af de ovennævnte personer synes du er mest fascinerende? Hvem af dem kan du tale varmest og mest indgående til andre om?

Hvem følger du?

De fleste af os har favoritter – enkeltpersoner som har påvirket vores liv af flere forskellige årsager. Det kan være en stor tænker, en mentor, en ven, en lærer – sågar en arbejdsgiver – (selv om disse er et specielt folkefærd …).
Måske synes du, dine forbilleder har en evne til at være til stede i nuet. Måske har de altid noget på hjerte, som giver livsvitaminer. Måske er de sjove, iderige, vanvittige – uanset hvad, er du ikke i tvivl: Du vil gerne tilbringe tid med dem, citere dem, se film om dem, følge i deres fodspor.
Jesus havde en kødrand af mennesker efter sig – eller som den hverdagsdanske oversættelse siger: ”De fulgte i hælene på ham.”

Jesus så Levi

Levi fulgte ikke i hælene på nogen som helst. Han passede bare sit job, og Gud bebrejdede ham det ikke. Tværtimod. Jesus skaffede sig fri adgang til en mand, der var på arbejde. Han kiggede på ham og gav ham så udelt en opmærksomhed, at Levi besluttede sig for at blive en discipel. Ikke en kirkelig shopper, men en efterfølger.

Jesus så Levi. Og Levi så, at han behøvede Jesus.
Mange forlod Jesus

Flere af de andre Jesus-freaks holdt op med at følge i hælene på Guds Søn – nærmest fra den ene dag til den anden. Da de først havde hørt undervisningen, set miraklerne, spist af brødkurvene, fik de nok og fortsatte deres liv uden verdens frelser. Det kan man undre sig en hel del over, men sådan var det. Jesu ord blev aldrig omsat i deres liv – de blev aldrig afhængige af hans nærvær.

Levi lagde sit liv om

Jesus elskede ikke Levi mere end de fans, der forlod ham. Men han fandt i Levi en god jordbund, som var motiveret for en ændring. Indstillet på at gå dybere. Klar til forandring og forankring. Det var ikke nok for Levi at købe T-shirten og deltage i kampagnen – han lagde sit liv om.
Sammen med Levi fulgte en bunke ansatte i Told & Skat samt en række andre syndere (!) Denne brogede forsamling spiste med Jesus og kom tæt på ham – tættere end nogen af dem, der havde vadet i hælene på ham.

Den syge fik lægehjælp

Jesus afslører, hvorfor nogen tilsyneladende får mere ud af at omgås ham end andre: ”Kun de syge har brug for lægehjælp,” siger han. Levi havde åbenbart en erkendelse af at være syg – eller i hvert fald at mangle noget. Han var ikke bedre end andre mennesker – og han vidste det!
Mødet mellem Jesus og Levi er som at se en golfkugle gå i hul. Det er som at se den hest, man har satset på, nå først over stregen. Det skaber plads til begejstring. Og hvis udgangspunktet har været ringe, bliver frelsen desto større.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jesus kan se dig

Jeg tror, der findes en Levi-plads til os alle sammen. Et sted i skyggen eller en krog i solen. En Daniels trappesten i Matador, hvor Han kommer forbi og opdager: Dig!

Mød Jesus ligesom Levi

Du kan begynde med at sætte dig i et ensomt hjørne og foretage en dyb udånding (hvis blot den suppleres af en indånding..!) – og herefter føje en bøn til dit suk: ”Kom Jesus!” eller: ”Hjælp mig, Gud!”
Måske hører du i dit indre et ”Følg mig!” Endnu en person er på vej ind i dit livs favoritgalleri. Inviter ham blot indenfor.

Gud velsigne dig.


Artiklen fortsætter efter annoncen: