Fem færøske kirker – én gudstjeneste

De unge kristne på Færøerne ville lave et ungdomsevent. I stedet for at lave ét fælles møde, lavede de fem møder lige efter hinanden. Omkring 2000 unge fulgte med på møderne.Nogle kirker har nok i sig selv. Det har de ikke på Færøerne, hvor unge fra fem kirker for nyligt gik sammen til et stort event.

De unge kunne selv bestemme, hvordan deres møder skulle være. Det åbnede op for kreativiteten, og der var både drama, sang, vidnesbyrd og meget mere.

Det er ikke helt normalt, at man laver fem ungdomsmøder i træk! Det var ikke desto mindre hvad Betesta (En brødremenighed), Eyoy (brødremenighed), Oasan (frikirke), SDG (frikirke) og Keldan (også en frikirke) gjorde. Ideen til eventet fik den 23-årige Kari Vitalis. Han sørgede for, at alt det praktiske var i orden, så både scene, lyd og lys var, som det skulle være.
– Mest af alt, ville jeg se, at flere kirker på Færøerne kunne stå sammen om et fælles event i Klaksvík, og derfor valgte jeg at spørge nogle kirker der lå tæt på hallen, og også nogle fra andre steder på Færøerne, om at være med, forklarer han.

Vi tror på den samme Gud

Og det ville de gerne. Eventet blev en stor succes for de begejstrede deltagere:
– For mig var eventet Y2012 fantastisk! Det var det bedste event i længere tid. Det var godt at se, hvordan kirkerne arbejde sammen, og hvor godt det virkede.
– Men det som jeg synes var mest inspirerende og fantastisk var, at unge kom fra alle steder, for at løfte Guds navn højt sammen med deres åndelige søskende. Jeg håber på, at lignede events vil komme igen fremover, fordi det er der brug for. Vi må bare huske ikke at skille os som menigheder, fordi vi er et, og vi er alle søskende i ham, siger Brynja Jacobsen.
Og netop det med at fokusere på Guds navn var også det som Kari Vitalis gerne ville. Desuden ønskede han også, at lave det til et socialt arrangement, hvor man lærte andre kristne bedre at kende og fik indsigt i, hvordan deres møder foregår.
– Jeg synes også, at selv om kirkerne måske ikke er enige i alle detaljer og mener forskellige ting, (som der selvfølgelig skal være plads til), så kan vi stå sammen, fordi der er én Gud, vi alle sammen tjener, understreger Kári Vitalis.
Til de indledende møder blev de enige om at lave fem forskellige møder. Det gjorde, at hver enkelt ungdomsgruppe brugte en masse tid på at forberede sig. Alle blev involverede.

2000 deltog på møderne

Møderne varede fra kl. 16-02, så det var en lang dag, indrømmer Sanna Zachariassen, som var med til at arrangere det.
– Jo, det var en lang dag, men en meget god dag. Der var mange af de unge, der var til eventet hele dagen. Men så var der også mange, der kom, når de havde tid. Dette gjorde at der tilsammen var rigtig mange, der kom til eventet.
– Efter hver time og 15 min., var der en halv times pause, hvor man lige kunne nå at rejse sig, snakke med unge fra andre kirker og spise noget kage. Der var også en bønnekrog, og flere baser man kunne besøge under eventet. Så det var ikke svært at få tiden at gå, forklarer Sanna.
Da der var flest unge inde i hallen, var der 1100. I alt fulgte 2000 med på Internettet og 75-200 var online hele tiden.
– Så mange unge havde vi måske ikke forventet, men vi var klar, forberedte og håbede på så mange, siger Sanna.
Hun mener, at der var to grunde til, at der kom mange mennesker. For det første var det gratis at køre igennem tunnelen til Klaksvík den aften. For det andet var der kirker fra flere steder, der deltog i eventet – både fra Klaksvík, Tórshavn og andre steder.

Et lovsangsbrag

Hver kirke havde 1 time og 15 minutter til at have sit ”eget” ungdomsmøde. De unge kunne gøre lige, hvad de ville i deres egen time. Hvert ungdomsmøde startede med en introvideo af deres ungdomsgruppe. Derefter var der blandt andet drama, lovsang, prædiken, vidnesbyrd, sang og optræden. Der var desuden også hele tiden mulighed for at blive bedt for, eller for at besøge forskellige baser.
Da alle kirkerne havde været på, sluttede eventet med et brag af lovsang. Oddvør Frederiksberg var en af deltagerne og han kunne blandt andet godt lide fællesskabet:
– Jeg synes at Y2012 var noget helt særligt, fordi så mange unge kom sammen for at tilbede Gud, og alle var så glade for at være sammen. Jeg kunne så godt lide eventet, og ville ønske, at det var hvert år, fordi efter et sådant event er man særlig klar til at gå ud og være et lys.
Han har fået lyst til at opbygge et dybere venskab med dem, han mødte til eventet – og med Gud.
– Det at se, hvordan kirkerne arbejdede sammen om eventet og prøvede at samle unge fra hele Færøerne, for at prise Gud, var fantastisk! Jeg er så spændt på om eventet gentager sig til næste år, fordi jeg snakker stadig om, hvor godt det var!

Ny interesse for kirker

Sanna Zachariassen tror, at ungdomsgrupperne har lært meget af hinanden. Ikke mindst, at der faktisk er interesse for at lave sådan et event.
– Helt personligt har jeg lært, at Gud er med en, når man vælger at gå ud på løfterne! Det var ikke noget menneske, der rørte ved noget hjerte til Y2012, nej det var Gud, der arbejdede i hvert enkelt hjerte!
– Os der stod frem den aften, var kun et værktøj i hans hånd, det var ham, der gjorte arbejdet – og det var fedt!, siger hun.
Efter Y2012 har mange unge været i forskellige kirker, både unge der i forvejen kommer i en kirke og unge, der ikke er vant til at komme nogen steder.
– Jeg tror også at ungdomsgrupperne har fået et andet syn på hinanden ved at arbejde sammen. Der var som om ungdomsgrupperne og de unge blev tættere knyttet til hinanden, end de har været før. Det håber vi på kan fortsætte, siger hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen: