IPSICC

3.000 unge til Å-festival i pinsen

Danmarks største kristne festival i Sdr. Felding bød på musik, gensyn, hygge og bibeltimer.
– Hvis du er på Guds hold, kan du ikke undgå at vinde, lyder opmuntringen til deltagerne lørdag formiddag imellem koncerterne og vennehyggen.
– Jeg havde altid problemer med idræt i skolen, indrømmer den 24-årige teologistuderende Elisabeth Hartmann i bibeltimen.
– Jeg blev altid valgt sidst, for mit hold tabte altid. Medmindre Stephanie var med på holdet, for så vandt vi alligevel. Med garanti! Sådan er det med Gud! Hvis du er på Guds hold, vil du vinde, uanset hvor dårlig, du selv er.

Pusterum

Å-festivalen er hele turen værd, mener Tobias fra Bornholm.

Tobias Rønne (20) har tidligere været med på Å-festival i Sdr. Felding. Denne gang bor han sammen med fire andre bornholmere i et telt på campingpladsen.
– Hvis man skal tage helt fra Bornholm over på Jylland, skal der være noget helt særligt, siger han lidt provokerende.
– Her kan jeg få kendskab til noget mere kristen musik. Fireflight er meget rocket. Der er ikke skrig og skrål, det er bare højlydt, og så er det ikke metal. Så får jeg nogle gode oplevelser og bliver udhvilet før studentereksamen.
– Nå ja, måske ikke udhvilet – vi sover ikke så meget. Men jeg får et pusterum, indrømmer han leende.

Ghetto-gymnasium

Thomas, som går i 1. g i Vollsmose, er med til Å-festival for fjerde gang.

18-årige Thomas Unmach Larsen går i 1. g på Mulernes legatskole i Vollsmose.
– Her er 50 procent indvandrere, og vi kan ikke skilte med vores KFS-andagter. Men vores lærer giver os et tip om, hvor vi kan holde andagt. Vi går ikke rundt og markerer, hvor vi er ved hjælp af fiskesymboler, griner Thomas.
– Vi mødes også 10 minutter hver morgen før timerne for at bede sammen, siger Thomas. Vi er afhængige af Gud, og det er en god start på dagen.

Ikke sundt – bare fedt

Vi bor seks drenge i en campingvogn, og vi lever ikke særlig sundt. Jeg har drukket en kvart liter vand siden jeg kom – resten har været sodavand! Det er rigtig fedt at møde venner, også dem fra efterskolen. Å-festival er lidt mere socialt end påskelejr og discipeltræf, og der er god musik, siger Thomas.
Det bedste indtil nu var koncerten med Ole Brørud. Folk var rigtig med. Der var gang i den med funk rock.
– Det er meget mere end en cool weekend med vennerne. Jeg fik også rigtig meget ud af forkyndelsen. Elisabeth forklarede det godt med pinsen. Det har jeg aldrig helt forstået før. Men jeg glæder mig også rigtig meget til at høre Jars of Clay. De er det helt store navn.
Lørdag eftermiddag går med udendørs aktiviteter i det gode vejr. Om aftenen er der musik med Light up Lion. Rune Bach, 26-årig lærer, taler om, hvordan man bliver den gode jord ud fra Mattæus kap. 13.

Live koncerter og live kontakt

I teltet er alle 1800 stole optaget lørdag aften, og mange sidder udenfor i det gode vejr. De unge fra efterskolerne hopper, danser, klapper og hujer helt oppe foran scenen.
Omkring 90 procent af eleverne fra flere kristne efterskoler er med på Å-festivalen, de går meget op i den. Men når man har været på festivalen som efterskoleelev, vender man tilbage år efter år. Mange af de lidt ældre leder stadig efter gamle venner.

Sofie, Henriette, Maja og Julie kender hinanden fra efterskoletiden i Sommersted. De er med for fjerde gang i år.

Uden for teltet møder jeg Sofie, Henriette, Maja og Julie. De kommer fra forskellige steder i Jylland, men kender hinanden fra efterskolen i Sommersted.
– Det er rigtig hyggeligt at mødes igen til Å-festival, siger de. Men det helt store trækplaster i år er altså Jars of Clay.
Lørdagens sidste program er musik ved Fireflight fra USA. Efter midnat er der stillemesse og film til ud på de små timer. Men da er vi gamle for længst kørt hjem.