– Det er også svært for kristne

Romel Shaol Yokhena
Romel Shaol Yokhena

Den assyriske migrantpastor Romel Shaol Yokhena synes, at integration i Danmark er vanskeligt.

Romel Shaol Yokhena er aramæisktalende assyrer fra Irak. Han kommer fra den del af det assyriske mindretal, som hører til den ortodokse kirke.

Men Romel er i dag pastor for en assyrisk-arabisk migrant-pinsekirke i Risskov i Aarhus. Han kom selv til Danmark i 1996, og han har kun startet kirken, fordi ”Helligånden kaldte mig”, som han siger.
– Det er ikke nogen nem opgave at være pastor for en blandet menighed af assyrere og arabere. Vi har knoklet meget. Men vi takker Jesus, han har hjulpet os meget, fortæller Romel.

To slags muslimer

Han tror, at der kan være noget om snakken, når Kristeligt Dagblad siger, at kristne er lettere at integrere i samfundet.
– Det er nok lettere for kristne at forstå det danske samfund. Men man kan heller ikke se alle muslimer på samme måde. Der er to slags. Der er fanatiske muslimer, og så er der moderne muslimer.
– De moderne muslimer lader ikke deres liv styre af Koranen, så de er lette at integrere. De betaler deres skat og følger loven. Det er vanskeligt med de fanatiske. For de lytter til budskabet i Koranen om at jøder og kristne skal dø, forklarer Romel.
– Der er mange udlændinge, som gerne vil integreres, men vi oplever, at danskerne ikke vil integrere os.

Himmelkultur

– Hvis jeg tager til USA og besøger min familie der, eller til Frankrig, så mærker jeg ikke, at jeg er indvandrer. Men i Danmark er der en afstand.
– Jeg tror, at mange ser alle udlændinge som samme ting. Selv i kirken, hvor vi burde have himmelkultur, kan kulturen komme imellem os, slår Romel fast.