Israelsk politisk sagkyndig: “Obama blinkede først”

Nyt fra Israel-forsidePræsident Barack Obamas beslutning om at udsætte et angreb mod Syrien sender et farligt budskab til brutale regimer og terrorister hvorsomhelst, skriver den israelske politiske sagkyndige, Ron Ben-Yshai, idag i avisen “Yediot Aharonot”.

–  Obama blinkede først, og det er dårligt, skriver han – dårligt for USA’s interesser og dårligt for dets allieredes interesser.

Ben-Yshai skriver, at Obamas tale sender et opmuntrende budskab til brutale, hemningsløse styrer, der besidder eller ikke besidder masseødelæggelses-våben. Obamas beslutning om at henvende sig til kongressens to huse og få deres godkendelse af en straffeaktion mod Assad-styret, blokerer ikke nødvendigvis for et sådant slag, men udskyder det – og udsættelse er budskabet.

 

Videre skriver Ben-Yshai, at hvad angår Iran – som udvikler atomvåben  –  vil en sådan udsættelse kunne blive fatal både for Israels vedkommende, for resten af Amerikas allierede og for Saudi-Arabien.

– Det er muligt, at Obama besluttede at konsultere kongressens, fordi en diplomatisk løsning er under udarbejdelse, og han behøver mere tid, skriver han. En sådan løsning, hvis den opnås – i samarbejde  Rusland og Kina  – vil kunne neutralisere Assad-styrets brug af kemiske våben, og dette vil være mere effektivt end en militæroperation.

 

Tre uger   

Ifølge Ben-Yshai vil debatten i kongressens to huse først kunne begynde efter afslutningen af deres ferie den 9. september. Drøftelsen vil formentlig vare en uge, hvilket indebærer, af et angreb vil forsinkes med tre uger. Teoretisk kan såvel senatorer som medlemmer af repræsentanthuset beslutte sig til  et hastemøde, og dette vil kunne fremskynde datoen for et angreb.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men hvad vil der ske, hvis senatet, der kontrolleres af demokraterne, vil yde præsidenten bemyndigelse, mens repræsentanternes hus, kontrolleret af republikanerne, beslutter ikke at give grønt lys til et angreb mod Syrien? Chancerne er, at kongressen vil godkende en operation, men angrebet vil få endnu mindre opbakning end nu. Og hvad vil der ske, hvis begge kongressens huse beslutter ikke at give bemyndigelse til at militærangreb?

Enhver rettænkende person der kender til Mellemøsten vil ikke ønske sig blot at forestille sig konsekvenserne af en negativ beslutning af kongressen. Skriver Ron Ben-Yshai. Nord-Korea, Iran, Rusland og Kina vil alle drage de nødvedige konklusioner. USA vil lide størst skade, fulgt af Israel, Jordan, Tyrkiet og Syd-Korea.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fra et syrisk militært perspektiv, skriver Ben-Yshai, vil udsættelsen af en amerikansk operation være en god nyhed. Styret i Damascus vil bedre kunne forberede sig på at begrænse skaden ved et potentielt angreb.

 

Israel alene

Ben-Yshai slutter:

– Israel kan tage sig af Assad alene, og et angreb som det USA planlægger, vil måske bringe ham til fornuft. USA behøver ikke at besejre Syrien, men hvilken form for budskab sender det til alle de al Qaeda-terrorister, der strømmer tl Syrien og opererer i det centrale Asien og Mellemøsten? Svaret er ikke opmuntrende. De lærer, at USA er et let bytte.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Beredskabet fortsætter

Til trods for Obamas beslutning om at afvente kongressens samling, fortsætter det israelske militær med et forstærket beredskab i nord. Israelske fly kredser stadig over det libanesiske luftrum, og anti-missil luftforsvarssystemer som “Iron Dome”, “Patriot” og “Hetz” er blevet stationeret i det nordlige Israel.

 

Det er i vide israelske kredse opfattelsen, at  Obama har vist tegn på svaghed, er tøvende og ubeslutsom.