PLO vil standse fredssamtaler med Israel – Kerry hertil i denne uge

Den palæstinensiske Befrielsesorganisation, PLO, har oplyst, at den vil standse fredsdrøftelserne med Israel på grund af dettes meddelelse om fortsat boligbyggeri i  bosættelsesblokke og Øst-Jerusalem.

PLO-ledere slår til lyd for “en omfattende national strategisk revolution”, som skullle omfatte, at palæstinensere vil anmode internationale organisationer og FN’s sikkerhedsråd om at træffe foranstaltninger mod Israel.

 

Udtalelsen fra PLO foreligger samtidig med, at det oplyses, at udenrigsminister John Kerry kommer hertil i næste uge på en regional rejse, der – udover til Jerusalem og Ramallah – vil bringe ham til Riyadh, Amman, Abu Dhabi, Algiers og Rabat, fra 3. til 11. november.

Kerry vil med israelske og palæstinensiske ledere komme ind på forhandlingerne om en “endelig status”, og vil med israelerne drøfte Iran-situationen  

 

Erekat trækker sig

Lederen af det palæstinensiske forhandlingsteam, Saeb Erekat, har meddelt, at han vil trække sig tilbage fra sin post, og han  har i et brev til den palæstinensiske præsident,Mahmoud Abbas, beklaget sig over Israels mangel på forpligtelse til fredsprocessen og dets fortsatte byggeri over den såkaldte “Grønne linje”.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et andet medlem af PLO’s eksekutivkomite, Wassel Abu Yousef, afviser imidlertid, at Erekat vil trække sig, og siger, at “emnet ikke engang blev drøftet  på eksekutivkomiteens seneste møde”.

 

Yousef siger til en TV-station i Ramallah, at fredsdrøftelserne med Israel bør standses, mens Israel fortsættter dets bosættelsesbygggeri og “judaisering” af Jerusalem.     


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Den israelske oplysning om nyt bosættelses-boligbyggeri er blevet fordømt vide kredse.

Hanan Ashrawi, medlem af PLO’s eksekutivkomite, siger, at denne meddelelse er “den seneste ydmygelse” af Kerry og den amerikanske regerings bestræbelser på at genoplive fredsprocessen  

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den seneste israelske udtalelse om fornyet bosættelses-boligbyggeri er også blevet fordømt fra vestlig side – af EU, FN og England.

Der har hidtil været 15 møder mellem de to forhandlingsgrupper, heraf to i den forløbne uge. Men det er langfra, at der kan meldes om noget “gennembrud”.

Forhandlingerne har hidtil fokuseret på grundlæggende israelske og palæstinensiske stillinger om nøgleanliggender, med sigte på grænser og sikkerhed.

 

Men de virkelige forhandlinger, hvorunder de to parter skal vise sig mere fleksible og mindske afstanden imelllem dem – de er endnu ikke begyndt.