Den arabiske liga afviser Israel som jødisk stat

Den arabiske Liga har ved afslutningen igår af dens to-dages møde i Kuwait afvist at anerkende Israel som en jødisk stat og udtaler, at “Israel er ansvarlig for spændingerne i Mellemøsten”.

Ligaen udtaler, at den “totalt afviser anmodningen om at overveje Israel som en jødisk stat, og at det er Israel som er helt ansvarslig for manglen på fremskridt for fredsprocessen”.

Ligaen støtter hermed helt præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, som på topmødet udtalte, at “PA afviser endog at drøfte dette anliggende. fordi det underminerer PA’s krav om tilbagevenden af efterkommere af arabiske indbyggere, som flygtede fra Israel under dettes oprettelse”.

Israel svarede tilbage, at Abbas’ standpunkt kan “torpedere fredsprocessen”.

Imens har udenrigsminister John Kerry haft et sent aftenmøde med Abbas i Amman, hvorunder Kerry prøvede at forlænge tidsfristen for de israelsk-palæstinensiske drøftelser og forhindre et ensidigt palæstinensisk skridt som en appel til FN.

Ifølge amerikanske diplomater i Jordan har Kerry fået et løfte af statsminister Benyamin Netanyahu om at Israel vil løslade palæstinensiske fanger imorgen, hvis Abbas forinden vil forlænge tidtabellen for drøftelserne

Ledere af Den arabiske Ligas 22 medlemsstater fordømte den syriske regerings drab af civilpersoner. I udtalelsen kritiseres USA ikke for den humanitære situation i Gaza-området, men Hamas-ledere angreb udtalelsen for ikke konkret at opfordre de arabiske lande til at handle med at ophæve blokaden af Gaza.