Komikeren Tyler Perry har lært at smile igen

Tyler Perry er her fotograferet foran sin egen hovedrolle-karakter Alex Cross i filmen af samme navn.
Tyler Perry er her fotograferet foran sin egen hovedrolle-karakter Alex Cross i filmen af samme navn.

Komikeren Tyler Perry var i 2011 den bedst betalte mand i underholdningsindustrien med en årlig indtægt på astronomiske 700 mio. kr. Men som 28-årig var der ingen, som gad at høre på Tyler Perry, som optrådte for tomme sale og derfor overvejede at høre på sin mors gode råd…
Intet tydede på, at Tyler Perry skulle blive en af verdens bedst betalte i underholdningsindustrien. Det blev han, men først efter, at Gud havde lært ham en vigtig lektie, som involverede hans smertelige opvækst.

Han slog igennem i 2005 og 2006 ved at spille den ældre og meget ligefremme bedstemor Madea i ’Diary of a Mad Black Woman’ og ’Madea’s Family Reunion’, som han både skrev, producerede og altså spillede med i. Og rollen som Madea er han fortsat i lige siden og spillede den sidste år i julefilmen ’A Madea Christmas’. Han har desuden optrådt i talkshowet ’Oprah’ mange gange.
For Tyler Perry er blevet et stort navn og tjener i dag rigtig mange penge på sine kæmpesucceser det seneste årti, men det var der ikke meget, der tydede på, da han som 28-årig endnu engang måtte optræde for tomme sale:
– Mit første show hed ’I Know I’ve Been Changed’ i 1992. Jeg prøvede at få showet til at blive en succes, og det fejlede gang på gang. Hver gang jeg tog ud for at lave showet, kom der ingen mennesker. Jeg tænkte: ”Hvad sker der?” Og jeg blev vred, forklarer han til CBN.

Taknemmelig til Gud uanset hvad der sker

Han planlagde, efter mange års forsøg, at lave sit sidste show i 1998:
– Jeg ville ikke lave flere shows. Jeg var 28 år på det tidspunkt, og jeg sagde til mig selv: ”Det er nok. Du skal have et godt job, som din mor altid har sagt, og det vil give dig nogle nye muligheder.”
– Min husleje kunne ikke betales, og jeg sad bare der og sagde til Gud: ”Gud, jeg ved ikke, hvad det er, du laver, men jeg priser dig uanset hvad. Jeg er taknemmelig. Selv om jeg ikke hører noget fra dig, og jeg ikke forstår, hvad der sker, så er jeg stadig taknemmelig” fortæller han og husker tilbage til den svære tid.
– Jeg snakkede med Gud og sagde til ham: ”Hver gang jeg går ud og laver noget, som du siger jeg skal gøre, så kommer der ikke nogen.”
Så jeg sad og brokkede mig, men så kom Ånden over mig. Jeg begyndte at græde. Jeg blev så rolig, forklarer Perry, som følte, at Gud talte til ham på en helt speciel måde i det øjeblik. Den oplevelse gav ham nyt mod, men også noget, som har vist sig at være lige så vigtigt:
– Jeg lærte at overgive mig, hvilket har været den sværeste ting, jeg har skullet lære i mit liv…ikke min vilje, men hans vilje ske, siger han.

Tro, familie og tilgivelse er vigtigst

Perry ønsker at skrive komedier ud fra sin baggrund af tro.
– Jeg har ikke lyst til at skrive stykker, hvor alle er frelst. Så denne her ’Madea’ karakter (som han er blevet mest kendt på red.) er ikke frelst. Det har været vigtigt for mig, for det har været et vigtigt redskab til at trække mennesker ind og se showet. De griner, joker og har det godt, men før de ved af det, er der plantet et frø af liv, som forhåbentlig vil falde i ”den gode jord” hos mange af dem.
Familien og tilgivelse er to temaer, som ofte går igen i Perrys film og serier. Det er der en smertelig grund til, for Tyler blev selv misbrugt voldeligt, seksuelt og verbalt som barn, og den svære oplevelse har sat nogle dybe spor i ham, som han måttet forholde sig til. Især forholdet til hans far:
– Hjertet af den, jeg er som person, og som en mand, er ’tilgivelse’. Det blev sådan efter, at jeg tilgav min far for en masse ting, som han gjorde, da jeg var barn, siger han og forklarer, hvorfor det var svært:
– Man må forstå det fra et barns synspunkt, hvor man ser på denne her mand, som det er meningen skal være en beskytter og som skal passe på dig. Og han er i stedet den, som er skyld i den største smerte i dit liv, så det er selvfølgelig svært.
– Familie og troen er begge meget vigtige for mig, og tilgivelse. Jeg tror, at i alle de ting jeg har lavet, uanset karaktererne, så har de altid fundet en måde at tilgive på i sidste ende. For det er meget vigtigt for mig, understreger han og mener, at de fleste familier har nogle ting, der kræver tilgivelse.

Fiasko skyldtes manglende tilgivelse

Og Tyler Perry mener faktisk, at den manglende succes i 12-15 år skyldtes manglende tilgivelse af hans far:
– Hvis du ikke virkeligt tilgiver, så holder du dig selv tilbage. Du ved, at Bibelen siger, at du skal tilgive, så din Far også kan tilgive dig, hvilket er fuldstændigt, hvad jeg tror på, siger han.
– Nu har vi et rigtig godt forhold, fordi jeg ved, at jeg har tilgivet ham. Jeg kan sidde i samme rum som ham og snakke og grine og have det godt, fordi der ikke er noget, jeg holder tilbage. Grunden til at jeg kunne gøre dette er, at jeg blev klar over konsekvenserne, det havde for mig, siger han.
Tyler Perry er overbevist om, at hans svære år som ung havde set anderledes ud, hvis han havde lært Bibelens ord om at tilgive noget tidligere:
– Der var så meget vrede og frustration, og jeg saboterede så mange ting, uden at jeg vidste det, fordi jeg ikke havde tilgivet. Men da jeg lærte det, blev jeg fri til at fortsætte med livet.

Fred er at gøre Guds vilje

Den svære tid har også lært Perry ikke at gå på kompromis med sin tro nu, hvor han har stor succes:
– Alle de gange jeg var hjemløs og levede på gaden…så testede han mig: ”Vil du gå på kompromis?” Så da jeg senere kom til Hollywood, og de sagde: ”Vi vil gerne ændre det her, og det her”, så var svaret altid ”nej”, fordi jeg havde lært ikke at gå på kompromis.
– Det jeg har lært fra min fortid er, at han vil lede mig i mit liv, forklarer han som nøglen til sin succes. Han føler, at Gud leder ham. Det har også ført til, at hans første bog, som hedder ’Don’t Make a Black Woman Take Off Her Earrings: Madea’s Uninhibited Commentaries on Love and Life’, røg direkte ind på New York Times Bestseller liste.
Men Tyler Perry er først lige begyndt. Han ser lyst på fremtiden, når han skal beskrive, hvad han håber på vil ske:
– En masse gode dage og lykke. Lykke er for mig bare at være i fuldstændig fred, vel vidende, at alt, hvad jeg gør, er Gud tilfreds med. Det er fuldstændig fred for mig, smiler han.