Folkekirken vil betale for kirkerum på sygehuse – politikere uenige

Biskop Tine Lindhardt
Biskop Tine Lindhardt

Religiøse grupper skal ikke kunne finansiere egne bederum, mener politikere.

Et forslag fra Folkekirken om at finansiere et kirkerum i et nyt super-sygehus får en blandet modtagelse blandt politikere i Region Syddanmark, skriver dagbladet JydskeVestkysten i en artikel onsdag den 25. april.

– Vil det offentlige ikke betale for et kirkerum, så må kirken selv betale, mener biskop Tine Lindhardt på Fyn.
Ifølge dagbladet har hun derfor henvendt sig til regionspolitikerne i Region Syddanmark, som ellers ikke har planer om at opføre et kirkerum på et kommende supersygehus på Fyn.

Neutrale reflektionsrum

Derimod er planen at indrette et eller flere neutrale refleksions- eller bederum, hvor alle kan praktisere deres forskellige trosretninger.
Der bygges heller ikke kirkerum i de andre kommende supersygehuse i Gødstrup og Skejby, ligesom man på Kolding Sygehus kun har et kors på hjul, der tages frem ved lejlighed i det nye kapel.

Politikerne uenige

Tilbuddet fra biskoppen om at hjælpe Regionen økonomisk med opførelsen af et kirkerum med alter, døbefont og kors har fået en blandet modtagelse i Regionsrådet. Nogle medlemmer mener, at siger man først ja til at lade kirken betale for et kristent rum, vil andre religioner også have egne selvfinansierede bederum.
Den radikale næstformand i sundhedsudvalget, Kristen Grønbæk Andersen, vil stemme nej til forslaget fra kirken og mener, der skal opføres en række neutrale rum uden religiøse symboler, men med plads til at praktisere religion. Hans skepsis går alene på, at siger man ja til et trossamfund, så bliver man også nødt til at sige ja til det næste.
Sundhedsudvalgets formand, socialdemokraten Poul Erik Svendsen, har endnu ikke besluttet, hvad han skal mene om forslaget og udtaler, at man skal behandle hver henvendelse individuelt.
Derimod er Regionsformand Carl Holst fra Venstre ’umiddelbart positiv’ overfor biskoppens forslag og udtaler ifølge dagbladet, at han som sådan ikke har noget imod ekstern finansiering, idet langt de fleste i regionen er medlemmer af folkekirken.