Peres på statsbesøg i Norge

Allerede før kl. 6 den 11. maj gik præsident Shimon Peres, 90, op i det fly, der bragte ham på statsbesøg til Norge – hans næstsidste udlandsrejse som Israels statsoverhoved.

På programmet for hans drøftelser med norske statsledere var farerne fra et atom-Iran, en forbedring af Israels stilling i Skandinavien og fremme af fredsprocessen i Mellemøsten.
Nogle timer efter sin ankomst mødtes han med repræsentanter for jøderne i Norge i Oslos synagoge.

Norske ofre mindet

Mandag morgen blev han modtaget af kong Harald på slottet, hvorefter de to mænd nedlagde kranse ved gravene for norske ofre under den anden verdenskrig. Derefter blev der holdt en arbejdslunch med deltagelse af norske og israelske dignitarer.
Programmet for mandag omfattede et møde med formanden for stortinget, Olemic Thommeen, og om aftenen var Peres til middag med kong Harald som vært.

 

Tale på Nobel Instituttet

Tirsdag mødtes han med statsminister Erna Solberg, efterfulgt af en pressekonference.

Derefter deltog Peres (der er Nobel-fredsprisvinder), i et møde i det norske Nobel Institut, hvor han holdt en tale, inden sin hjemrejse til Israel sent på eftermiddagen.
Peres skal på sin sidste udlandsrejse som præsident den 25. juni besøge præsident Barack Obama, som Peres gentagne gange har betegnet som en af Israels bedste venner.