Kan han se, hvad jeg tænker?

Af Ruth Cilwik Andersen  Præst i Frikirken Salem  i Frederiksværk
Af Ruth Cilwik Andersen
Præst i Frikirken Salem
i Frederiksværk

Der er håb for åbenlyse syndere – men også for farisæere.

Farisæeren stod paralyseret ved siden af spisebordet! Efterhånden slappedes hans muskler lidt efter lidt og han kunne sætte sig på bænken. Han havde lige svaret på nogle spørgsmål, som Jesus havde stillet direkte til ham og måtte sunde sig: skulle det da virkelig være muligt, at Jesus kunne se, hvad han havde tænkt?

I forvejen var han ærgerlig og forundret over, hvordan denne kvinde kunne snige sig ind i hans hus uden at hverken tjenerne eller han selv havde opdaget det!
Og så var hun oven i købet en prostitueret! Situationen kom helt ud af kontrol, da hun begyndte at græde, kysse hans fødder og hælde olie ud over dem.
Ingen sagde noget! Sikke en akavet situation at havne i – i sit eget hus! Hvad ville de andre ikke tænke? Og hvad havde Jesus tænkt sig?
I løbet af få minutter blev hans spinkle håb om, at Jesus kunne være en profet af Gud tilintetgjort. Han burde have vidst bedre og have afvist hende med det samme! Da Jesus så på ham og begyndte at tale om taknemmelighed, tilgivelse og kærlighed, var det svært at fange hans pointe så hurtigt.
Jesus vender blikket mod kvinden og italesætter de rituelle forglemmelser og kvindens opførsel til hendes fordel – mens alle hører på det! Så slutter hele episoden ved, at Jesus giver hende syndernes forladelse. Sikke en oplevelse! Gæsterne havde uden tvivl fået rigelig stof til samtalekøkkener eller møderne ved byportene….

Elsker du mig?

Ingen ved, hvordan farisæeren i virkeligheden havde det med denne situation. Men her er nogle tankevækkende observationer:
1. Simon er farisæer og var derfor optaget af at følge Moseloven. Alt skulle overholdes nøje, bl.a. særlige renhedsforskrifter! At komme i berøring med en prostitueret var uhyrligt, for slet ikke at tale om at give hende opmærksomhed. Alt dette skete lige for øjnene af Simon, og Jesus forklarer hvorfor: hun viser sin store kærlighed over tilgivelsen af mange synder, og Jesus spørger mellem linjerne: hvornår har du sidst vist mig din kærlighed?

Vil du se mere af Gud?

2. Simon havde et klart billede af, hvordan en Guds profet skulle handle og reagere. Han sagde det ikke, men tænkte det. Jesus møder ham i de tanker uden at afsløre eller nedgøre dem. På en god måde viser Jesus en ny vej: Se, respekter og værdsæt andres måde at modtage Guds berøring, tilgivelse og bekræftelse på, og du vil se mere af Gud, et større billede af Ham.
Og mellem linjerne spørger Jesus: vil du se mere af Gud?

Du kan også få fred

3. Den sidste sætning er lige så sigende som hele situationen: ”Du kan gå nu – med fred i hjertet”! Intet i kvindens ydre omstændigheder er på det tidspunkt ændret.
Der er ikke mere fred med omgivelserne, tværtimod: der lå en tyk tåge af be- og fordømmelse i rummet, og der ventede en gade fyldt med sigende blikke og bemærkninger, men hun gik med en dyb fred over forsoning, renhed, trøst og genoprettelse.
Og mellem linjerne siger Jesus: Det er derfor, jeg er kommet, vil du have del i denne fred?

Den nye tid er begyndt

Simon er et billede på den nysgerrige skeptiker, der på den ene side ved, hvad der er ret og rigtigt og på den anden side håber på en ny tid.
Kvinden bliver uventet brugt til at demonstrere, at den nye tid allerede er begyndt. Hun ser igennem tårer vejen, sandheden og livet i Jesus – og Jesus så igennem det ydre den sande erkendelse af ham i hende.
Loven blev givet som beskyttelse mod ondskab, det samme gør kærligheden til Gud og mennesker; mon Simon har kunnet komme sig over den eftermiddag og tage fat i Jesu undervisning og dermed den nye tid?

Søndagens tekst: Luk. 7:36-50

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den største tilgivelse
frembringer den største kærlighed
36En af farisæerne indbød engang Jesus til spisning i sit hjem. 37En kvinde fra gaden, en prostitueret, fik at vide, at Jesus var taget ind for at spise hos farisæeren, og hun gik derhen med en alabastkrukke fyldt med aromatisk olie. 38Da hun var kommet indenfor, knælede hun stille ned bag Jesu fødder og begyndte at græde. Hendes tårer faldt på hans fødder. Med sit lange hår tørrede hun dem, kyssede dem og hældte den aromatiske olie ud over dem. 39Da farisæeren, som havde indbudt Jesus, så, hvad kvinden gjorde, tænkte han ved sig selv: »Det her viser, at Jesus ikke er en profet fra Gud. Ellers ville han være klar over, hvad det er for en slags kvinde, der rører ved ham. Han ville vide, at hun er prostitueret.«
40»Simon,« sagde Jesus, »jeg har noget, jeg gerne vil sige til dig.«
»Hvad er det, mester?« spurgte farisæeren.
41»Der var to, som skyldte penge til den samme mand. Den ene skyldte 500 denarer, mens den anden kun skyldte 50. 42Ingen af dem kunne imidlertid betale deres lån, så manden eftergav dem begge, hvad de skyldte. Hvem af de to, tror du, var mest taknemmelig?«
43»Mon dog ikke det var den, som fik eftergivet mest?« svarede Simon.
»Jo, du har ret,« svarede Jesus.
44Så vendte han hovedet mod kvinden og fortsatte: »Simon, har du set, hvad den kvinde har gjort? Da jeg kom ind i dit hjem, sørgede du ikke for vand til mine fødder. Men hun har vasket dem med sine tårer og tørret dem med sit hår. 45Du gav mig heller ikke det sædvanlige kys på kinden til velkomst, men hun bliver ved med at kysse mine fødder. 46Du kom ikke med olivenolie til mit hoved, men hun kom med aromatisk olie til mine fødder. 47Det siger jeg dig: Hun har fået sine mange synder tilgivet, for hun har vist stor kærlighed. Den, som kun har fået tilgivet lidt, viser ikke megen kærlighed.«
48Derefter sagde Jesus til kvinden: »Dine synder er tilgivet!«
49Der blev uro omkring bordet. »Hvem er den mand, som påstår, at han kan tilgive folk deres synder?« sagde de andre gæster til hinanden.
50Men Jesus fortsatte henvendt til kvinden: »Det er din tro, der har frelst dig. Du kan gå nu – med fred i hjertet!«