Israel og Deir Yassin

Ulf Salmonsen
Tjørnehaven 312
Odense NØ.

I Udfordringen fra den 28. august har Alfred Johannesen et debatindlæg med titlen ”Misbruges palæstinensere?”.
Indlægget er behæftet med en række forkerte oplysninger og udviser en manglende forståelse for konfliktens karakter.
Jeg har selv rejst i området og talt med mange på begge sider af konflikten. Nævn navnet Deir Yassin for en repræsentant for den israelske hær eller regering – og de vil se rødt.
Deir Yassin var en arabisk landsby nær Jerusalem. Her foranstaltede en israelsk gruppe en masakre. Først protesterede Ben Gurion og var stærkt imod; men da han så konsekvensen, accepterede han. Rygterne løb hurtigt, og mange arabere fik travlt med at komme væk. Hvis en guide kom til at omtale Deir Yassin, og det blev opdaget, kunne vedkommende ikke få visum til Israel, og det skete ofte, når en Israel-støtter klagede.
Og for det andet bliver palæstinensere absolut ikke misbrugt til at skabe uro i området. Det klarer israelerne så ganske udmærket selv. Kort nævner jeg bosættelserne, adgang til vand, muren der ødelægger livet for så mange, tyveri af land, vilkårlige arrestationer af ikke mindst børn, ydmygelserne ved de forskellige check-points.
Det er en strategi for staten Israel, at man gerne vil have konflikten med palæstinenserne. Man vil blot gerne kontrollere den – den skal altså hele tiden køre på lavt blus. Der er nemlig ikke meget, der holder sammen på landet, da Israel er et sammenrend af folk fra hele verden.