Du bliver ikke, hvad du spiser

Af Henrik Engedal ung@udfordringen.dk
Af Henrik Engedal
ung@udfordringen.dk

Jeg snakker ofte med venner og bekendte, som har problemer med depressive tanker. Det kan være tanker, som fortæller dem, at de ikke er noget værd, eller at deres liv er ligegyldigt. Det er overraskende for mig, hvor mange af os der kæmper med negative tanker – men heldigvis kan det ændres.

Det gælder ikke i så høj grad, “at du bliver, hvad du spiser”, som at “du bliver, hvad du tænker”. Vores tanker former os. Hvis du ikke ser noget håb, så smiler du mindre, du taler nedbrydende, og din vinkel på livet bliver generelt bare negativ. Selvfølgelig: “Hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med”, som Jesus sagde.

Jeg kæmper nogle gange selv med tanker om håbløshed i områder af mit liv, og også med følelsen af, at alting er ligegyldigt og tomt. Det kan være rigtig hårdt. Og nogle gange virker ens egne problemer – eller verdens problemer – så store, at man let kan tænke negative eller håbløse tanker. Kender du det?

Martin Luther sagde, at vi ikke kan forhindre fuglene i at flyve over vores hoved, men at vi kan forhindre dem i at bygge rede i vores hår. Det har jeg altid syntes, var et godt billede på tankens kraft. Vi kan selv styre, hvilke tanker vi vil acceptere og handle efter – hvilke vi “lader sidde i vores hår”.

Hvis du er født på ny, så kan du ved Helligåndens hjælp vælge hvilke tanker, der skal definere dig. Du bliver nødt til at lære, hvilke tanker der er fra Gud, Satan og dig selv. Vi kristne snakker ofte om, at vi ikke skal lade os styre af vores følelser. Sandt. Men vi skal heller ikke lade os styre af vores tanker. For tankerne er ikke altid fra Gud. Vi skal i stedet lade os styre af, hvad Gud siger.

Når jeg får negative tanker om noget, så tænker jeg straks: “Er det en tanke fra Gud, Satan eller mig selv?” Og så behandler jeg den derefter. Satans bliver afvist ved, at jeg proklamerer Guds sandhed over mig selv. Mine egne tanker bliver sat overfor Guds tanker. Og Guds tanker tager jeg imod – med glæde!

Tænk lige over det.