17 døde i Frankrig – 2000 dræbt i Nigeria

En af de mange kirker som er nedbrændt af Boko Haram.
En af de mange kirker som er nedbrændt af Boko Haram.

– Hvorfor har Vesten kun fokus på Frankrig, mens man ignorerer de gentagne massakrer i Nigeria? spørger en katolsk ærkebiskop fra Jos, Nigeria.

Islamistgruppen Boko Haram dræbte op mod 2.000 mennesker i nigerianske landsbyer, mens Vesten havde fokus på terroren i Frankrig, påpeger ærkebiskoppen i Jos. – Det er en ufattelig tragedie, som hele Nigeria sørger over. Men vi er hjælpeløse. Vi kan ikke stoppe Boko Haram. De fortsætter bare med at angribe, slå folk ihjel og erobre områder uden fare for straf, siger ærkebiskop Ignatius Kaigama til BBC News.

vi har brug for den samme internationale samhørighed over for terrorofrene i Nigeria, som statslederne viste over for Frankrig, mener ærkebiskop Ignatius Kaigama.
vi har brug for den samme internationale samhørighed over for terrorofrene i Nigeria, som statslederne viste over for Frankrig, mener ærkebiskop Ignatius Kaigama.
Ignorerer Boko Haram

– Hvorfor har Vesten så stor fokus på terrorhandlingerne i Frankrig, mens man ignorerer den fortsatte massakre af nigerianerne? spørger ærkebiskoppen. Han peger på det store antal dræbte i Nigeria i modsætning til de relativt få ofre i Frankrig. Mange kristne er blevet dræbt og adskillige kirker er brændt ned i et af de dødeligste Boko Haram-angreb, som fandt sted i byen Baga og flere omkringliggende landsbyer i Borno provinsen. Ialt 2.000 mennesker er dræbt, og 16 landsbyer er brændt ned under angrebet, der foregik sidste weekend.
Samtidig deltog over 40 af verdens ledere sammen med en million franskmænd i marchen gennem Paris til ære for de 17, som blev dræbt under terrorangrebene i sidste uge. Tolv af ofrene i Frankrig var bladtegnere, som arbejdede for det satiriske magasin Charlie Hebdo. Det jihadistiske angreb skyldes sandsynligvis, at bladet tidligere har trykt Muhammed-tegninger.

Lig strøet ud over gaderne

Efter Boko Harams drab af de 2.000 i Borno lå ligene strøet ud over gaderne, siger øjenvidner. Folk i tusindvis er flygtet fra området.
– Jeg undslap sammen med min familie, efter at jeg havde set, hvordan Boko Haram slog folk ihjel. Jeg så lig på gaden. Der var børn og kvinder, og nogle bad om hjælp, fortæller øjenvidnet Mohamed Bukar. I løbet af weekenden blev der meldt om flere angreb, hvor tre selvmordsbomber dræbte 23.

Savner solidaritet

Ærkebiskop Kaigama opfordrer det internationale samfund til at vise samme samhørighed og beslutsomhed overfor Nigeria som det har vist overfor terror-ofrene i Frankrig.
– Vi har brug for, at den ånd breder sig, siger ærkebiskoppen. Ikke bare når der sker angreb i Europa, men også når det sker i Nigeria, i Niger eller Cameroun. Vi må mobilisere vore internationale ressourcer for at kæmpe mod de mennesker, der bringer så stor sorg til så mange familier, hævder ærkebiskoppen.

USA's førstedame Michelle Obama er gået ind i kampen for at få frigivet de 200 kristne skolepiger,m som stadig holdes kidnappet af Boko Haram. Kampagnen #BringBackOurGirls startede, fordi Nigerias regering ikke var i stand til at befri pigerne, der blev taget til fange i april 2014.
USA’s førstedame Michelle Obama er gået ind i kampen for at få frigivet de 200 kristne skolepiger,m som stadig holdes kidnappet af Boko Haram. Kampagnen #BringBackOurGirls startede, fordi Nigerias regering ikke var i stand til at befri pigerne, der blev taget til fange i april 2014.
Hæren er magtesløs

Boko Haram har som sit erklærede mål at etablere et afrikansk kalifat i Nigeria. I de seneste måneder har terrorgruppen også angrebet nabolandet Cameroun. Nigerias militær indrømmer, at det har svært ved at dæmme op for Boko Haram, hvis angreb er blevet stadig mere voldelige siden 2009. Derfor har landets regering bedt det internationale samfund om hjælp.
– De blodhundes angreb på byen og alle deres aktiviteter siden 3. januar burde kunne overbevise velmenende folk verden over om, at Boko Haram er et onde, som alle bør samarbejde om at gøre en ende på – i stedet for at tale ondt om dem, der prøver at holde styr på dem, siger Chris Olukoladem fra Nigerias hær.

Kristne kræver FN-indgreb

Efter angrebet i Baga har The Christian Association of Nigerian Americans (CANAN, dvs. det kristne forbund for nigerianere i Amerika) udtalt, at tiden nu er inde til, at FN griber ind og stopper massakrerne i det vestafrikanske land.
– Antallet af ofre stiger hurtigt, og det bliver stadig mere tydeligt, at den nigerianske regering både på det føderale og regionale plan har fejlet totalt, når det gælder deres ansvar for at beskytte uskyldige menneskers liv og forhindre disse oprørende grusomheder mod masser af mennesker. Disse grusomheder bliver hele tiden værre og værre, fastslår pastor Laolu Akande fra CANAN.