Iben Thranholm blev vraget af KDs ledelse

s2_Tranholm, Iben-fuld størrelseØnske om opstilling i Esbjerg blev forhindret af ledelsen.

Samfundsdebattøren Iben Thranholm, der er journalist og teolog, kan ikke blive opstillet for Kristendemokraterne.

Partiets storkreds i Sydjylland havde ellers fået overtalt den kendte debattør til at opstille i Esbjergs to kredse. Og det var blevet godkendt enstemmigt.
– Vi så Iben Thranholm som en mulighed for at få vendt KDs udvikling og gøre partiet interessant igen, siger Sydjyllands Storkreds formand Henri Nissen.
– Men desværre var ledelsen af en anden mening.
Normalt skal en lokal godkendelse godkendes i hovedbestyrelsen. Men i hastesager op til et valg, kan forretningsudvalget, som bl.a. består af formand Stig Grenov og de to næstformænd, Egon Jacobsen og Bent Hansen, godkende. Det gjorde de rent faktisk. Men aldrig så snart var godkendelsen i hus, før der opstod problemer.
På et møde med formanden udtrykte Iben Thranholm sin uforbeholdne mening om, hvordan KD kunne blive valgt til Folketinget. Strategien indebar bl.a. at formanden skulle træde i baggrunden og at Iben Thranholm skulle være en slags politisk ordfører.
Formanden opfattede det som krav, mens Iben Thranholm fastholder, at det blot var et godt råd.
Herefter trak forretningsudvalget sin godkendelse tilbage.
Sydjyllands Storkreds fastholdt, at man ønskede Thranholm opstillet, og sagen kom derfor op i hovedbestyrelsen i lørdags.
Her endte en afstemning næsten lige – med 13 imod en opstilling, 11 for og 2 blanke stemmer. Flere HB-medlemmer var desuden fraværende.

’De har valgt Stig’

Som reaktion på afstemningen siger Iben Thranholm:
– Jeg er ikke så overrasket. For når formanden og den øvrige ledelse gik imod mig, var det svært at se en løsning.
Men nu har flertallet i partiets HB så valgt at satse på Stig Grenov, og så må vi jo se, om det giver valg, siger hun.

Truslen fra islam

– Hvad var det, du ønskede ændret i KDs valgstrategi?
– Der skulle lægges mere vægt på kampen imod terror og den radikalisering, der sker i islam. Ikke at man forbyder islam, men ved at man fra samfundets side opruster de kristne værdier.
– Vil du nu stille op for et andet parti?
– Det kommer da an på, om jeg får et godt tilbud, siger Iben Thranholm, som også er fast klummeskribent i Udfordringen (se side 12) og desuden skriver i bl.a. Kristeligt Dagblad.

Skuffet

– Jeg synes, det er helt uforståeligt, at ledelsen lader en sådan chance gå fra sig. Og jeg håber, at vælgerne forstår, at vi var mange, der havde en anden mening. Næsten halvdelen af HB gik jo ind for Iben Thranholms opstilling, siger Henri Nissen, der selv ville have overladt spidskandidat-rollen i Sydjylland til Iben Thranholm.
– Men nu må vi andre kandidater så kæmpe des mere for at vinde et kredsmandat, siger han.
Iben Thranholm er 45 år, uddannet luthersk teolog, men konverterede i 2003 til den katolske kirke, bl.a. efter inspiration fra den kendte græsk-ortodokse mystikker Vasula Ryden.
Thranholm har været freelancer på Politiken, Weekendavisen, Berlingske Tidende og Kristeligt Dagblad. I et år var hun informationschef i Katolsk Kirke. Senest har hun i en årrække været vært i DRs program-serie Religionsrapporten.