Kenya: Præster bekæmper farlig hjemmebrændt sprut

Flere præster i Kenya støtter nu præsidentens forbud mod giftig hjemmebrændt sprit. Over 50 har for nylig mistet livet, skriver Religion News Service.
Den hjemmebrændte sprut, der er kendt som chang’aa (“slå mig hurtigt ihjel”) eller Kumi Kumi (ti-ti shillings), er særlig populær blandt de fattige. De har nemlig ikke råd til den kommercielle flaske-øl, som er ekstra dyr på grund af store afgifter.
Tidligere har Kenyas hjemmebrændte alkohol, som ofte blev fremstillet til fester, ikke været direkte sundhedsskadelig. Men de senere år har skruppelløse forretningsfolk tilsat kemikalier som fx metanol. Det gør sprutten stærkere, forkorter produktionstiden – og gør drikken til den rene gift.
Pastor James Kyalo fra Kyumbi, nær Nairobi-Mombasa motorvejen ved Machakos, har ofte set fulde folk fra de illegale salgssteder nær kirken. Sammen med andre kirkeledere advarer han nu mod alkoholens skadevirkninger. Den ødelægger familier og unge og fører til fattigdom. Drikkeri holder også de unge væk fra kirkerne, siger James Kyalo.
I 2014 skrev verdenssundhedsorganisationen WHO i en rapport, at alkohol dræber omkring 3,3 millioner årligt.
I juli forbød præsident Uhuru Kenyatta det illegale hjemmebrænderi, som han kalder ’dødens business’.
Men præsidenten burde også gøre noget ved problemets rod, som er den stigende fattigdom, mener pastor Kyalo.