Befippet borgmester sagde du til dronning

Borgmester Jørn Pedersen fortalte om maleriet på dugen - som Dronningen ikke mente at have malet.
Borgmester Jørn Pedersen fortalte om maleriet på dugen – som Dronningen ikke mente at have malet.

Et falsk dronninge-maleri blev afsløret, og borgmesteren glemte formerne i lørdags.

Som ung pige på 14 år besøgte daværende kronprinsesse Margrethe sammen med den kongelige familie Christiansfeld og boede dengang på Brødremenighedens Hotel.
Her skulle den senere dronning have malet en lille akvarel af byen med de røde tage og kirkespiret. Tegningen har siden været opbevaret på hotellet som et kært klenodie.
Ved Dronningens besøg (se forsiden) var akvarellen afbildet på den dug, som Dronning Margrethe skulle fjerne for at afsløre monumentet for Christiansfelds optagelse på UNESCOs verdensarvs-liste.
Borgmesteren sagde:
– En endnu større fornøjelse er at Deres Majestæt Dronningen er kommet for at afsløre den.
På det hvide klæde …kan I se en lille kopi af en lille akvarel, som Dronningen malede allerede som 14-årig, og har fanget essensen af Christiansfeld, nemlig de gule murstenshuse med de røde tegltag.
Da borgmesteren imidlertid fortalte om akvarellen, rystede Dronningen energisk på hovedet, så hendes store hat nær var faldet af. Borgmesteren blev nu klar over, at Dronningen ikke mente, hun havde malet akvarellen. Og i bare befippelse glemte borgmesteren tiltaleformerne:
Borgmesteren: Hva’ siger du?

 

Den, den, den historie…Den hænger faktisk nede på hotellet!
Er det ikke dig?

Den famøse akvarel, som Dronningen alligevel ikke har malet.
Den famøse akvarel, som Dronningen alligevel ikke har malet.

Jeg får at vide, at det her er en af de vandrehistorier, der er kommet. Og den tror jeg da nu kommer til at leve for evigt, selv om vandrehistorien ikke helt holder vand…
Men jeg har et billede, hvor De står med deres familie her på trappen ved Søstrehuset. Nå, hvor pinligt! Jeg beklager meget overfor Deres Majestæt.
Dronningen morede sig kongeligt og svarede:
– Så må jeg samtidig undskylde, at man har gået rundt med den forestilling, at jeg har malet Christiansfeld. Det har jeg med garanti aldrig!
Episoden udløste store smil – ikke mindst hos Dronningen, der viste sin humoristiske side.