Dørene slås op for enlige i julen

Det Blå Sted i Aarhus har både ansatte og 25 frivillige medarbejdere.
Det Blå Sted i Aarhus har både ansatte og 25 frivillige medarbejdere.

Mange kirker, væresteder og hjælpeorganisationer slår igen dørene op for danskerne juleaften.

Juleaften kan være særlig hård for tusindvis af danskere, der enten er ramt af ensomhed, er trængt økonomisk eller måske endda er hjemløse.

Men igen i år står kirker, væresteder og organisationer over hele landet parat til at byde varmt velkommen til en god juleaften i et fællesskab med andre.

Et af stederne er værestedet Det Blå Sted i Aarhus, som i flere år har slået dørene op for enlige, hjemløse, misbrugere og psykisk sårbare den 24. december, men som i år har valgt at flytte julemiddagen til den 23. december af praktiske årsager.
Det Blå Sted drives af Blå Kors.

Det Blå Sted i Aarhus

– Julen er normalt hjerternes fest, men kan være en svær tid for mange. Især i julen påvirkes mange af dét, de ikke har, og vi forsøger at være dén familie eller dét hjem og forsøger at give dem en følelse af fællesskab, siger Jesper Olsen, der er præst og socialfaglig medarbejder på værestedet.

Det Blå Sted har plads til 40 til en alkoholfri julemiddag, og der er tilmelding, men man afviser ikke nogen, hvis de kommer forbi uanmeldt.

Normalt startes aftenen med kirkegang og julegudstjeneste, men det er sløjfet i år, fordi man har flyttet arrangementet til lillejuleaften. Hele seancen starter kl. 16 og varer omkring fem timer. Med traditionel julemiddag, og senere med julesalmer og juleevangeliet, der læses op.
Blå Kors driver også nødherberger for hjemløse på Nørrebro i København, i Åbenrå og i Aarhus – og det aarhusianske nødherberg i Mindegade genåbnede i mandags med 10 sovepladser. Jesper Olsen er også involveret i arbejdet hér.

– Vi holder nødherberget åbent til den 28. februar, og allerede i mandags, da vi åbnede, havde vi ni hjemløse forbi og spørge om pladser, inden klokken var 17. Vi mærker generelt et stigende pres på sovepladser, siger Jesper Olsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Juleaften finder mange hjemløse, psykisk sårbare og udlændinge vej til Frelsens Hærs varmestue på Christianshavn.
Juleaften finder mange hjemløse, psykisk sårbare og udlændinge vej til Frelsens Hærs varmestue på Christianshavn.
Frelsens Hær på Christianshavn

Frelsens Hær driver bl.a. varmestuen ”Pakhuset” på Christianshavn i København, og hér holdes juleaften også med traditionel, dansk julemad. Hér er plads til 40 gæster juleaften, og selv om der er tilmelding, kommer der altid nogle uanmeldt, og dem afviser man ikke.
Mange er hjemløse og psykisk sårbare. En del udlændinge er med ved bordet.

– Julen betyder jo, at vi skal åbne op, ikke lukke os. Nogle kommer fra et andet land, andre har måske mistet kontakt til familien. Derfor kan især juleaften være svær for mange, fordi de tænker tilbage på dét, de har mistet.

Mange ser ”billeder” af familier, der går rundt om juletræet, og så glemmer de måske alle de trakasserier, der tit også er i en familie, siger Annette Dufrenne, der som medarbejder har deltaget i flere juleaftener i Pakhuset.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er simpelthen så hyggeligt, og vi hygger med god julemad, mandelgave, går om juletræet og får læst juleevangeliet, siger hun.
Frelsens Hær har åbent flere steder juleaften – i lighed med andre kirkelige organisationer og en bred vifte af kirker – så det også kan blive jul for dem, der har det allersværest iblandt os.