Én mand udgiver 33 Luther-bøger på en måned

Finn B. Andersen har overhalet hele reformations-jubilæet, vurderer en Lutherkender.

Finn B. Andersen har selv oversat Luther-skrifterne, som her ses på trappen ud for Bethesdas Boghandel i København.

Cand. theol. Finn B. Andersen udgiver ikke mindre end 33 bøger af Luther på en måned. Det er blevet til »Den store Lutherserie«

I 2017 fejrede vi 500 året for Reformationen, og der udkom mange nye oversættelser af Luthers skrifter. Men i den seneste måned er antallet af Luther-bøger på det danske bogmarked mere end fordoblet.
Finn B. Andersen, som er redaktør for lutherdansk.dk. har nemlig oversat og udgivet ”Den store Lutherserie” bestående af 33 titler af Martin Luther, en af hans ven Philipp Melanchthon samt Erik Pontoppidans forklaring til Luthers Lille Katekismus.

Kan fås ”On Demand”

– Gennem flere år har jeg oversat og samlet tekster på lutherdansk.dk, fortæller Finn B. Andersen og fortsætter: ”På opfordring fra folk, der gerne vil have mine oversættelser som rigtig bog, har jeg taget springet og er begyndt at udgive dem via Books on Demand.”

Førsteplads til Danmark

Flere teologer er meget begejstrede for oversættelserne.
– Vi er mange, der allerede kendte Finn B. Andersen som en stor Lutherkender, siger Asger Chr. Højlund, professor på Menighedsfakultet i Aarhus. ”Men at det skulle resultere i denne kæmpeserie, kom alligevel som en stor og glædelig overraskelse. Det rykker med et slag Danmark frem i forreste række, når det gælder omfanget af oversættelser af Luther.”

Og Flemming Kofod-Svendsen, tidl. minister, præst og forsker udtaler:
”Den store Lutherserie kommer rundt om alle Luthers vigtigste tanker. Der er noget om dåb, tro, nadver, opstandelsen og mange andre emner. Finn B. Andersen magter at oversætte Luther, så det bliver et forståeligt nudansk.

Det er en imponerende præstation, at han ene mand kan udgive flere oversættelser af Luther end alle andre i jubilæumsåret 2017 tilsammen. Det er både en videnskabelig og formidlingsmæssig kraftpræstation, vi er vidne til i ’Den store Lutherserie’.”

Luther-leksikon

En af de nye bøger i serien er et Luther-Leksikon, som er den første af sin type på dansk. Her kan man finde det, Luther har sagt om alle mulige emner som fx anfægtelse, Bibelen, fred, gudstjeneste, meditation, ægteskab og åbenbaring.
Bogen har 520 emner og 1620 citater fra Luthers skifter. Under hvert citat er der henvisninger til Weimarudgaven og i nogle tilfælde til en dansk oversættelse, hvor man kan læse citaterne i sammenhæng.