Nyansat i Aktiv Mission

Ruth Cilwik.

– Det er livgivende at hjælpe mennesker, siger pastor Ruth Cilwik, som er ny projektkoordinator i Aktiv Mission. Hun glæder sig til at hjælpe mennesker i Østeuropa og Indien ud fra kristne værdier.

Hvad har teologi og hjælp til verdens fattigste med hinanden at gøre? Og hvilken præst kan både relatere til Østeuropa og Indien?

Det kan Ruth Cilwik, der til daglig er præst i Missionsforbundets kirke i Frederiksværk, formand for det kommunale frivillighedscenter i Fredensborg, og nu nyansat projektleder i missionsorganisationen Aktiv Mission.

Aktiv Mission blev udskilt fra Mission Øst i 2001 for koncentreret at satse på det kristne missionsarbejde. Ruth Cilwik vil arbejde tæt sammen med generalsekretær René Hartzner.

Kobling til øst og syd

Ruth Cilwik kommer selv fra Tyskland, hvor hun først var lægeassistent og senere tog en master i teologi. Hun blev præst i en frikirke, men fik lyst til at trække nordpå og engagere sig i det kirkelige arbejde i Danmark. Hun er gift med Torben Andersen, som hun har en voksen søn sammen med.

Ruth Cilwiks mor kommer fra Polen, hendes far har arbejdet som præst i Hviderusland, og selv har hun i forbindelse med teologistudiet arbejdet på et børnehjem i Indien et halvt år. Så da Aktiv Mission søgte en projektleder til at knytte trådene fra missions- og hjælpearbejde i Rusland, Polen, Albanien og Indien, slog hun til.

Mission er at hjælpe

– Mission er hjælp udefra til mennesker, der lider nød og mangler dannelse og oplysning. At man uddanner, informerer og hjælper mennesker. Og i mit univers går det altid hånd i hånd med de kristne værdier, siger Ruth Cilwik. Hun kommer hurtigt ind til kernen af det kristne budskab:

– Mit forbillede er Jesus og den måde, han formåede at ramme det indre menneske. Han talte til alle mennesker med værdighed, og med en tiltro til, at det, der er skabt fra Guds side, kan udvikles. At man er skabt til at hjælpe og leve et aktivt liv. Og vi kan hjælpe ved at give af vores overskud.
Det siger Jesus også: ”Giv og så skal der gives dig”. Det er en helt naturlig rytme i vores liv. Og alle dem, der forstår det, bliver ”lyksalige”. Med det mener jeg, at der er en særlig glæde ved at give. Det at gøre noget godt for andre, gør noget godt for os selv, og jeg tror, at det er en naturlov. Det er Guds naturlov.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Livgivende hjælp

Du er præst på halv tid i en kirke og halv tid i Aktiv Mission. Hvordan balancerer du det?

– For mig er begge dele livgivende. At grave mig ned i kristendommens tænkning og teologi og i samme åndedræt have berøring med det, hvor kristendommen mest trænger til at blive udlevet eller vist, går hånd i hånd. Det ene ville heller ikke fungere uden det andet. Det giver mening at være i berøring med den virkelighed, som de fleste mennesker på jorden lever i, om det er fattigdom, undertrykkelse, eller hvad det nu kan være.

Hvad kan du bidrage med i Aktiv Mission?


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Et nyt blik og nye vinkler på tingene, men især at få de mange gode historier ud over kanten. Gøre dem til noget, der berører, inspirerer og minder os om, hvorfor vi er her på kloden. Det er min drøm, at mange bliver inspireret af, hvad vi kan ændre i andre lande, siger Ruth Cilwik.

Hun nævner som eksempel bandet Drusjki i Rusland, som begyndte at rejse rundt og optræde, også i fængsler, på rehabiliteringscentre og børnehjem – endda langt ude på landet.
– Det, synes jeg, er begejstrende, slutter Ruth Cilwik.

Svend/Bodil