Ny svensk regering uden KD

Ebba Busch Thor

Mens Norge har fået en ny blå flertalsregering, har Sveriges Socialdemokrater dannet regering med Miljøpartiet. Stefan Löfven fortsætter som statsminister og to-partiregeringen har indgået ”et historisk samarbejde” med de borgerlige partier Centerpartiet og De Liberale.

Der gik 131 dage fra valget, til regeringen var på plads. Regeringsdannelsen trak ud, fordi ingen partier ønskede et regerings-samarbejde med det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne, som opnåede over 17% af stemmerne ved valget i september.

Löfven kan fortsætte, fordi der ikke var 175 stemmer imod ham. Men hverken lederen af Moderaterne, Ulf Kristersson, eller Kristdemokraternes Ebba Busch Thor mener, at regerings-samarbejdet vil holde ret længe. Oppositionslederne mener, at de borgerlige partier er blevet ført bag lyset.

– Det er en ”uhellig alliance”. De har hverken retning eller plan for fremtiden, mener Ebba Busch Thor, som ved valget sikrede sit parti en fremgang på over 40 procent.

Sverige skal i 2020 være vært for en international konference om Holocaust. Löfven vil bekæmpe antisemitisme og sikre kendskabet til Holocaust. ”Sverige glemmer aldrig,” fastslår Löfven. Hans regering vil også gøre Sverige til verdens første fossilfri velfærdsnation og bekæmpe terrorisme og ekstremisme ”kompromisløst”. Samtidig skal der indføres obligatoriske sprogtests og tests i svenske samfundsforholds foruden et helt ”integrationsår”.