Dansk Jehovas Vidne idømt 6 års fængsel i Rusland

Den 6. februar blev Dennis Christensen i byen Orjol idømt seks års fængsel for at have fremmet den ”forbudte religiøse ekstremistiske organisation Jehovas Vidner”.

Dennis Christensen, som er gift med en russisk kvinde, har siddet varetægtfængslet siden maj 2017, hvor han blev anholdt af den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, under en gudstjeneste, oplyser DR.

Samvittighedsfange

Amnesty Danmark er gået ind i sagen og kræver omgående frifindelse af danskeren. Samtidig opfordrer man det internationale samfund til at protestere.

Ifølge Berlingske er flere Jehovas Vidner blevet arresteret i Rusland de seneste år.

Indtil december 2018 var 26 vidner ud af de estimerede 170.000 medlemmer i Rusland blevet anholdt. Flere har forladt landet, og omkring 200 af dem har ifølge Berlingske søgt asyl i Finland.

’Big Brother-loven’

Allerede i 2016 advarede Whistlebloweren Edward Snowden mod Ruslands nye anti-terrorlov, som han kaldte ”Big Brother-loven”. Denne lov forbyder trosudøvelse uden for anerkendte religiøse bygninger.

Religiøse organisationer bliver pålagt at lave en arbejds- eller civilkontrakt, hvis en udenlandsk borger inviteres til at prædike eller lede en gudstjeneste. Loven begænser generelt muligheden for mission.

Loven kan både begrænse religions- og ytringsfriheden og overvåge befolkningen fx gennem registrering af folks aktiviteter på nettet. Samtidig ses loven af iagttagere som Putins forsøg på at sikre den ortodokse kirkes særstatus i landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: