En kendt evangelists storhed og nedtur

Benny Hinn ødelagde sin egen tjeneste, men medierne og andre kristne gjorde også deres del.

I august 2010 bragte det amerikanske sladderblad National Enquirer billeder af Benny Hinn og Paula White på bytur i Rom, mens de holdt hinanden i hænderne. Det blev udskreget som en ”lidenskabelig afære”. De to tv-evangelister bedyrede bagefter, at de blot var venner, og at intet umoralsk var foregået.

Benny Hinn er ikke længere så meget fremme i medierne som i 1980’erne og 90’erne. Hans umodne optræden satte den nu 66-årige verdens-evangelist ud af spillet.

Hinn blev født som palæstinenser i Jaffa ved Tel Aviv. Hans forældre var græsk-ortodokse, men han gik selv i katolsk skole og elskede de søde nonner.

Allerede under graviditeten lovede hans mor Clemence i en bøn, at hvis hun måtte få en søn, ville hun give ham til Gud.

Som 7-årig begyndte Benny at læse bibelske hæfter, som en evangelisk kristen fra Nazaret gav ham.

Som 11-årig fik Benny et syn af Jesus, der kom ind på hans værelse. Næste morgen havde Benny fortsat den fantastiske følelse og fortalte det til sin mor.

”Så må du være en helgen”, udbryder hun. Hendes bøn er gået i opfyldelse.
På grund af konflikterne mellem arabere og det ny Israel emigrerede familien til Canada.

Nogle studerende inviterer ham til KFS-møde. Benny er ikke interesseret, men får et nyt stærkt møde med Jesus. Familien tror, han er kommet med i en sekt og chikanerer ham.

De unge tager til USA for at høre Kathrin Kuhlmann, den kendte helbredelses-evangelist. Her oplever Benny, at Helligånden bølger henover ham med liv og fred, som beskrevet i bogen ”God morgen Helligånd”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han beder om at få den samme nådegave og salvelse som Kuhlmann og oplever en engel, der kalder ham til tjeneste.

Fra 1974 begynder hans usædvanligt stærke tjeneste i Toronto. Han begynder at prædike og bede for syge. Og da han får et tv-program, vokser hans ry hurtigt. For tegnene følger med i form af helbredelser.

I de næste årtier medvirker han ved store kampagner – også udenfor Canada og USA. Og snart kan han ses hver uge på de kristne satellit tv-kanaler.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også i Danmark

I 2006 blev Benny Hinn også inviteret til Danmark – af Asbjørn Kristiansen m.fl.
De håbede, han kunne skabe et gennembrud. Der kom også ca. 7.000 til møderne i Forum.

Jeg var selv med til møderne, og der var en enorm forventning. En del blev også helbredt. Og ingen kunne undgå at blive påvirket af den flotte musik og det store kor på 300 danske sangere på scenen. Selv medbragte Hinn et team på 60 personer!

Mange ledere flokkedes oppe foran for at få del i hans salvelse. En del røg i gulvet under Helligåndens kraft. Lørdag aften var ca. 1000 unge fremme for at blive salvet med kraft.

Mange oplevede helbredelse nede i salen. Også muslimer var fremme til forbøn. Men medierne i Danmark fokuserede udelukkende på, at Hinn boede i en dyr suite på Hotel Mariott.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I august 2006 kom Hinn tilbage for at undervise 2100 kristne ledere i Falkonercentret.
Her lagde han vægt på, at præsterne skulle tale om korset.

– Når folk kommer til korset, finder de helbredelse, både fysisk, følelsesmæssigt og åndeligt, forklarede Benny Hinn.

Han lovede at komme tilbage for at undervise igen, men det blev nu ikke til noget. For der blev for mange skandaler.

Ekstravagant livsstil

På mødet i Falkonercentret gik indsamlingen til et jetfly. Hinn forklarede ganske vist, at han fløj 735 timer om året, og at det faktisk var billigere og hurtigere at fragte hans team og udstyr i eget fly i stedet for at chartre fly.

Men det var netop den slags ekstravagance, der blev brugt af pressen og de religiøse kritikere.
Det var langt fra retfærdigt, når medier med skjult kamera fremstillede ham i et odiøst skær og påstod, at helbredelserne ikke skete. Men en hetz var startet.

I 2009 blev Benny Hinn endda forhindret i at tale i England. De nye EU-love fra 2008 blev brugt, som skulle forhindre ekstremistiske muslimske prædikanter.

Under Obamas præsidenttid iværksatte skattevæsnet en indgående undersøgelse af kendte kristne prædikanter som Paula White, Kenneth Copeland, Joyce Meyer, Creflo Dollar og Hinn.

Det var politisk. Men efter tre års granskning viste det sig, at Hinn ikke havde overtrådt loven…!

Flirtede med usund lære

Men det var ikke blot luksus, Benny Hinn faldt for. Han flirtede også med gnostiske teorier om, at Jesus ikke var Guds søn fra evighed af, og at Jesu blod ikke kom fra Maria, men fra Gud.

– Jeg blev chokeret over indholdet i Benny Hinns undervisning. Den gik langt ud over, hvad jeg mener, er klassisk kristen tro og sund lære. Den havde desværre alt for meget af ren og skær gnosticisme, skrev trosbevægelsens leder Ulf Ekman, efter at Benny Hinn havde talt på Livets Ords sommerkonference i Sverige i 2010. Han beklagede, at Benny Hinn ikke holdt sig til sin tjeneste som evangelist og helbredelsesprædikant, men begav sig ud på spekulative dybder.

Skilsmissen

Samme år blev Benny Hinn hængt ud i et sladderblad, fordi paparazier havde taget et billede af ham i Rom. Ved en konference i Vatikanet gik han tur med vennen Paula White. På et billede ser man de to holde hinanden uskyldigt i hånden. Men det var naturligvis ubetænksomt, og det blev udlagt som en afære.

Begge benægtede utroskab, og for en sikkerheds skyld afbrød de også deres venskab.
Paula White er en blændende prædikant og har været personlig sjælesørger for så kendte folk som Michael Jackson og Donald Trump, som hun ledte til tro.

I marts 2012 meddelte Bennys kone, Suzanne, at hun ville skilles. Parret, der har været gift i over 30 år og har fire børn, fandt dog sammen igen efter skilsmissen – og blev gift igen.

Benny Hinn indrømmede, at han havde prioriteret forkert, og fremover ville Suzanne følges med ham på kampagner.

Men pga. de mange fejltrin var der ikke længere så meget bud efter den store prædikant. Hans gave til at tale evangeliet ind i hjertet på store menneskemængder kunne desværre ikke bruges mere, fordi han havde været for hovmodig – eller naiv.

Skatten i lerkar

Religiøse kritikere har haft travlt med at stemple ham som en ”bedrager”. Men så enkelt er det ikke.

Jakob skriver i sit brev kap. 3,1:
”Kære venner, kun ganske få af jer bør søge at blive lærere i menigheden. Vi, der har ansvar for den rette lære, kan nemlig forvente en strengere dom.”

Med store nådegaver følger også et stort ansvar. Det kan være svært at holde sig ydmyg, når titusinder kommer til ens møder, og millioner følger tv-programmerne. Det kan også være en fristelse at optræde, når Ånden er så kraftigt til stede, at mennesker falder omkuld, så snart man rører dem, eller blot puster i deres retning.

Sådan var det med Hinn. Han havde en mægtig skat. Men skatten var i lerkar. Og lerkarret revnede.

 

Klassiker til  bogklubben

Benny Hinns selvbiografi kommer med avisen søndag 7.4.19 til medlemmerne.

Det er stadig fascinerende at læse Benny Hinns biografi om hans opvækst i Jaffa i Israel som palæstinenser, og hvordan han kom i gang med sin store tjeneste som tv-evangelist, hvor han talte til mange millioner verden over.

Biografen slutter ca. år 2000 – og før de uheldige skandaler om hans skilsmisse, den ekstravagante livsstil, beskyldningerne i medierne osv. Bogen beskriver Hinns tjeneste, mens den stadig var sund, og hvor millioner blev berørt af evangeliet.

Bogen er på 159 sider, indbundet og koster normalt 99 kr. Den udkom første gang i 2002.

Sådan får du også bogen på søndag

Bogen leveres sammen med avisen til de læsere, som har tilmeldt sig bogklubben. Hvis du ikke er med i Udfordringens bogklub, kan du nå at tilmelde dig – indtil tirsdag.

Du vil så fremover modtage en bog sammen med din avis 4 gange årligt. Du skal være avis-abonnent for at modtage.

Du kan af praktiske grunde ikke vælge, hvilken bog, du modtager. Du kan kun bytte din bog, hvis du selv betaler portoen eller møder op på Udfordringen med en uskadt bog. Her vil du kunne vælge en anden af de udvalgte bøger, som sendes i bogklubben. De bøger, der udsendes, er dels bøger, Udfordringen selv har udgivet, dels bøger fra bl.a. Forlaget Scandinavia.

Man tilmelder sig på Udfordringen.dk/bogklub. Eller på 7456 2202. Det koster kun 50 kr. pr. bog – inkl. forsendelse! Eller 200 kr. for de fire årlige bøger. Du indbetaler blot til MobilePay 21 97 11 11 – eller på bankkonto 7040-0001830446 – mrkt. bogklub.

Sammen med bogen modtager bogklubbens medlemmer også farveplanchen i stort format fra H.K. Neerskov bog: ”Gamle Testamentes frelseshistorie”.