Sømandshjem i Grønland fejrede 50-års jubilæum

Både i Sisimiut og Nuuk fejrede sømandshjemmene jubilæet med kaffemik i juli.

Tidligere biskop for Grønland, Erik Norman Svendsen, giver en jubilæumsgave fra Bethel sømandshjem i Nyhavn til bestyrerne i Nuuk, Ulla og Jakob Tindalid.

Sømandshjemmene i Grønland fejrede deres 50-årige historie med folkefest og kaffemik, hvor også repræsentanter fra det officielle Danmark deltog.

Sømandshjemmene i Grønland bygger nu på en 50-årig lang historie og stærke værdier. Den 26. juli fejredes det med folkefest og kaffemik i Sisimiut, og den 30. juli med fejring og kæmpe kaffemik i Nuuk. Her deltog blandt andre finans- og erhvervsminister Vittus Qujaukitsoq, Nuuks borgmester Charlotte Ludvigsen og tidl. biskop over Grønland, Erik Norman Svendsen.

Også Arktisk Kommando, Flåden og Flyvevåbnet var der, foruden masser af Nuuk-borgere i alle aldre. En solbeskinnet eftermiddag med taler, musik, grønlandsk hygge og en jubilæumshilsen fra Hendes Majestæt Dronningen.

Gummistøvler og kedeldragt

”Jeg føler en stor glæde over den lokale opbakning til jubilæumsfejringerne i både Nuuk og Sisimiut, hvor flere gav udtryk for, hvor vigtigt det er, at sømandshjemmene også fremadrettet er steder, hvor man kan komme ind i kedeldragt og gummistøvler.

Vi er både et hotel – og et hjem og spisested for alle. Vi vil da bestemt være et sted a la et hjem med fællesskab og en god atmosfære. Og vi vil gerne række ud i lokalsamfundene,” siger generalsekretær i Sømandsmissionen, Nicolaj Wibe.

Både i Nuuk og i Sisimiut blev sømandshjemmene fejret af både officielle gæster og lokale indbyggere med folkefest og kaffemik for alle.
Fotos: Hanne Baltzer
Brug for et ”helle”

Erik Norman Svendsen deltog i fejringerne i egenskab af at være tidl. biskop over Grønland og medlem af bestyrelsen for sømandshjemmet Bethel i Nyhavn.

Sammen med Sømandsmissionens bestyrelse mødtes han bl.a. med den grønlandske biskop Sofie Pedersen. Mødet gav inspiration til en videre dialog om, hvordan sømandshjem og kirke kan samarbejde fremadrettet, og eftertanke til, hvad den grønlandske kirke kunne ønske at samarbejde om.

”Sømandshjemmene er kristne, diakonale institutioner, der skal supplere kirkens tilbud til mennesker i dagligdagen med det, vi er gode til, fx omsorg, nærvær, opmærksomhed – at være et hjem, hvor alle kan komme, som de er.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



I et hjem er der mange synspunkter, men også en ramme for en frugtbar samtale.

Der vil altid være brug for nogle heller, hvor mennesker, der trænger til fællesskab med andre, kan finde ind.

Sømandshjemmet er sådan et helle med sine medarbejdere og gode faciliteter, hvilket Nuuks borgmester også var inde på i sin jubilæumstale ved Nuuk sømandshjem i går,” siger Erik Norman Svendsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Ældste overnatningskæde

Sømandshjemmene er den ældste kæde i Grønland, når det gælder overnatning udenfor eget hjem.

Sømandsmissionens værdigrundlag står på tre ben: mission, diakoni og økonomi/ forretningsdrift.

I en ny helhedsplan, som rulles ud på sømandshjemmene i Grønland de kommende 10 år, er epicenteret, at der fortsat skal være plads til mennesker, og at det skal være godt at være gæst og medarbejder.

Helhedsplanen indeholder store investeringer i udbygninger og vedligehold, samt optimerede faciliteter på mange fronter.


Artiklen fortsætter efter annoncen: