Torben tegner og fortæller det glade budskab

Det kristne evangelium er altid relevant – men det skal også føles relevant for danskerne, mener Torben Østermark, der laver alt fra trylleshow til sketchboard i forkyndelsen. Onsdag fyldte han 60.

Onsdag den 22. april fyldte Torben Østermark 60, og som de fleste, der runder et skarpt hjørne, tænker han tilbage på de skelsættende milepæle, der har bestemt hans livsretning. Og de største har med forkyndelsen af det kristne evangelium at gøre.

Torben Østermark er oprindelig bankuddannet, men engagerede sig hurtigt i kristent arbejde.

Først som assistent i Hvide Sande Sømandshjem, hvor han både gik praktisk til hånde og talte med besøgende om tro. Dernæst som såkaldt missionærmedhjælper og senere som indremissionær. Det blev til 12 år i Indre Mission, hvor hans primære opgave var ”at række evangeliet til mennesker, som ikke kender det så godt endnu”, som han udtrykker det.

Og det gjorde han så – blandt andet med en cafébus, der kørte land og rige rundt på torve og markeder og inviterede folk på en snak over en kop kaffe.

I dag fortsætter han i samme spor gennem OAC Danmark – Friluftsmissionen, som sidste år kunne fejre 25 års-jubilæum. Han var med til at starte missionen herhjemme og leder den nu sammen med et team af 5-6 gadeevangelister.

Taler, tegner og tryller

Allerede som teenager blev Torben Østermark fascineret af den direkte og ligefremme facon, som gadeprædikanterne havde i de glade 60’ere og 70’ere. Det med at sige tingene, som de er, uden for megen indpakning. Det med at turde sige Gud, Jesus, Bibel, frelse, himmel og så videre.

Men de manglede noget: Det kreative og pædagogiske, der både kunne skabe kontakt, holde folk fanget og formidle en forståelse af evangeliets kernebudskab.

Det oplevede han for første gang ved et kursus med Open Air Campaigners i 1989. Den internationale organisation bruger balloner, tryllekunster, sketchboard og andre hjælpemidler i forkyndelsen. Torben Østermark blev inviteret til England, hvor han i tre uger lærte og praktiserede de pædagogiske redskaber. Og så var han solgt:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det gav mig gejst til at gøre det samme herhjemme. Og jeg tænkte: Kan jeg gøre det så nogenlunde på engelsk, må jeg også kunne gøre det på dansk! Så jeg gik i gang med at trylle, male enkle tegninger og de specielle bogstaver, man kalder stigeskrift.

Stigeskrift består af kasser, som man fylder ud med streger og prikker, indtil ordene er færdige.

Gode samtaler

Det er nu 30 år siden. Og metoden har vist sig at være så effektiv, at Torben Østermark stadigvæk bruger metoden på gader og stræder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg får stort set hver eneste gang en eller flere længere og gode personlige samtaler med mennesker, der vil vide mere om evangeliet. Det er prikken over i’et i gademission, fortæller han.

Når det ikke er Coronatider, mødes Torben Østermark hver 14. dag med et team på Nørreport station. Herfra går de videre til gågade og strøg, hvor de stiller sig op med sketchboard og forkynder og taler med folk. Indimellem bliver Østermark inviteret ud til kirker og kristne grupper, som gerne vil længere ud med det kristne budskab.

Torben Østermark er en gammel ræv i faget, og har derfor også fulgt udviklingen i danskernes respons på evangeliet i mere end 35 år.

– Hvis en kristen brænder for det, han eller hun tror på, er der stort set altid nogen, der villig til at lytte. Så tænker de: ”Det må jeg simpelthen høre!”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mere optaget af følelser

– Men jeg oplever også, at der før var et kendskab til kristentroen hos en lidt større del af befolkningen, end der er i dag. De kendte lidt til Bibelen fra deres hjem, skole eller søndagsskole. Og de havde en mening om det: ”Det tror jeg i hvert fald ikke på; Bibelen er fyldt af fejl”, osv.

Men de havde alligevel en grundtanke om, at noget enten er sandt eller falsk.

Sådan er det ikke i dag:

– I dag er det meget vanskeligt at få nogen til at erkende, at noget er sandt, og at noget andet ikke er det. Folk siger: Jeg tror noget andet end dig, og det har jeg det godt med. Så hvis du har det godt med din tro og jeg med min, så er det jo fint. De er ikke optaget af, om noget er sandhed – i hvert fald ikke så mange som dengang. Folk fokuserer mere på, om noget føles godt eller rart.

Torben Østermark var med til at starte Friluftsmissionen, som har fokus på at fortælle om Jesus udenfor kirken.

Gå ud – ikke ind

Hvad er nerven i jeres arbejde?

– Hele nerven er, at Jesus kaldte sine disciple til at gå ud – ikke til blot at invitere ind i kirker og missionshuse, og hvor kristne ellers samles. Men gå ud! Vi har et kald til at gå ud til mennesker, hvor de er. For langt den største del af den danske befolkning går jo ikke ind til et kristent arrangement af sig selv. De lever derude i dagliggaden. Nogle tænker på Gud, andre gør ikke.

Men ikke ret mange af dem tænker, at kirke eller en præst eller noget i den stil kunne være behjælpelig med deres søgen.

– Vi lægger vægt på direkte forkyndelse, dvs. at sætte ord på de centrale ting i evangeliet: Hvorfor kom Jesus, og hvad betyder hans død og opstandelse for mig i dag? Hvad betyder det for fællesskab med Gud og det evige liv? Det er det centrale evangelium. Det proklamerer vi åbent på gaden.

– Evangeliet er det mest relevante budskab, der findes. Det svarer på en masse af de spørgsmål, folk stiller. Nogle søger efter sandheden, andre søger efter kærlighed og fællesskab, og atter andre søger svar på: Hvor kommer vi fra? Er dette liv alt, eller findes der noget bagefter?

Evangeliet er svaret, men det ved folk bare ikke. Ofte er det først, når de hører om Jesu liv, død og opstandelse for deres skyld, at de kan mærke, at det svarer på deres usagte spørgsmål.

Evangeliet skal forkyndes klart og tydeligt, men det skal også have en form, som siger mennesker noget i dag, mener Torben Østermark. Og det oplever de ikke altid i kirken.

– Nogle oplever desværre ikke, at kirken er relevant. Jeg har talt med hundredvis af mennesker, som fortæller: ”Jeg har prøvet at gå i kirke, men jeg forstod ikke, hvad de sagde, der var ikke nogen, der hilste på mig, jeg synes formen var gammeldags”, og så videre. Men jeg har også oplevet, at ord og relevante illustrationer kan gøre, at evangeliet også føles relevant for mennesker. Evangeliet er altid relevant. Men det skal også føles relevant.

Gejsten er det vigtigste

Og det er essensen af OAC Danmark – Friluftsmissionens arbejde. At proklamere det glade budskab om Jesus åbent og direkte på gader og stræder og samtidig gøre det interessant med forskellige effekter, så folk standser op, lytter efter og forstår evangeliets centrale pointer.

Men gejsten er det vigtigste, pointerer Torben Østermark:

– Der altid nogen derude, der ved, at de har brug for et eller andet at tro på. Og når de så møder en kristen, der fortæller et vidnesbyrd om, hvad Jesus betyder i deres eget liv, tænker de: ”Wow, der var måske noget her!”

Torben Østermark virker ud fra bopælen i Hvidovre, som han flyttede til efter sin opvækst på den jyske hede. Her har han de sidste 30 år boet sammen sin hustru Kirsten, som han har to børn – og kan glæde sig over to børnebørn – sammen med.