Den logiske sans er din ven

Af Henrik Engedal

Lad være med at hoppe med på den dominerende tanke om, at man alligevel ikke rigtigt ved noget. At hele spørgsmålet om Gud i sidste ende handler om din personlige smag, på samme måde som at nogle kan lide lasagne, mens andre foretrækker sushi. Det er forkert.

For nylig døde en af de helt store apologetikere: Ravi Zacharias. Han var blandt andet kendt for at hævde, at kun kristendommen svarer tilfredsstillende på de fire grundlæggende spørgsmål, som man må have svar på for at have et sammenhængende verdensbillede. Det er spørgsmålene om oprindelse, mening, moral og fremtid.

Hvis man tager sin tro alvorligt, så mener jeg, at man i princippet må være klar til at tage konsekvensen, hvis troen viser sig at være forkert. Hvis min kristne tro ikke giver mening, så tager jeg konsekvensen og lader være med at være kristen.

Uanset hvor mange gode mennesker, der er i kirken, og hvor hjerteligt et fællesskab kirken kan være. For sandheden betyder noget. Jeg vil faktisk sige, at den betyder alt.

Jeg er helt på linje med Paulus, når han siger, at hvis Kristus ikke er opstået fra de døde, så er vores tro værdiløs og bare tom snak (1. Korintherbrev 15). Det handler ikke om smag, men om sandhed.

Måske er det derfor, at Bibelen er propfyldt med slægtstavler, tidspunkter, bynavne og faktuelle detaljer. Men det gode ved kristendommen er, at jo mere man går i dybden, des mere dybe og tilfredsstillende svar får man. I Zacharias’ mange videoer og bøger viste han, hvordan alle de andre religioner ikke hænger sammen.

Fx er islam den eneste religion, der benægter, at Jesus blev korsfæstet (= det var en, der lignede ham…!) – hvilket viser Koranens fejlbarlighed, for alle historiske dokumenter siger det modsatte. Emnet kræver spalteplads, så læs hellere Zacharias’ og lignende apologetikeres bøger grundigt og smag på argumenterne.

Betyder det, at alt kan regnes ud, så vi kan putte Gud i vores logiske menneskelige boks? Nej, der er stadig nogle dilemmaer og svære spørgsmål. Men det betyder, at vores gudgivne logiske sans skal bruges, den er vores ven. Og også dén peger i sidste ende hen på Bibelen og Jesus Kristus som svarene på oprindelse, mening, moral og fremtid.


Artiklen fortsætter efter annoncen: