Gud bevare jer allesamen! Gud bevare Danmark!

Dronning Margrethe kunne i 2020 fejre sin 80 års fødselsdag. Her ses majestæten forud for nytårstalen. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset.

Dronningen Margrethes sædvanlige afslutningsord ”Gud bevare Danmark!” blev i år tilføjet de langt mere personlige ord: ”Gud bevare jer alle sammen!”

Det var velvalgte ord netop i corona-året 2020, hvor smitten her sidst på året igen er taget til, og frygten bestemt ikke har sluppet sit tag i befolkningen.

Samtidig var det måske en slags afskedshilsen fra en nu 80-årig dronning til befolkningen.

For ganske vist er Dronningen bestemt ved sine fulde fem, men det kan jo hurtigt ændre sig i den alder, som det gjorde med Prins Henrik. Og det véd vores kloge Dronning naturligvis. Hver nytårstale kan blive den sidste.

Blev en velsignelse

Det har været og er fortsat en velsignelse for Danmark, at vi har en Dronning, som gang på gang markerer sin kristne tro – og dermed også ”vores” kristne tro som folk.

Endnu er det ikke lykkedes ateister og kulturradikale at få lukket munden på Dronningen med den ”neutrale” politiske korrekthed, som ellers har skubbet kristendommen ud af skole og samfund.

Allerede da Margrethe som ung kvinde på 32 år måtte overtage det store ansvar som regent ved Kong Frederik IXs død i 1972, valgte hun som valgsprog: ”Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke”.

Troen var for alvor blevet levende for majestæten, da hun som et lille menneske stod foran det store ansvar.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg var klar over, at min gerning som Danmarks dronning ikke var noget, jeg kunne klare alene. Her må noget til, som intet menneske kan give, uanset hvor nært det end står dig, uanset hvor meget du end stoler på det, har hun forklaret.

Klare bekendelser

Hun oplevede dengang sit nye ansvar som dronning så tungt, at det fik hende til at søge Gud og hans hjælp. Det førte til en personlig tro, som hun har talt om mange gange siden, bl.a i en samtale med forfatteren Thorkild Hansen i 1991 i Berlingske Tidende. Her sagde dronningen:

– Da min far døde, erfarede jeg, hvilket tungt ansvar, der blev lagt på mine skuldre. Hvor skulle jeg hente hjælp? Jeg fandt intet fra nogen menneskelig side.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I min nød søgte jeg Gud, jeg vendte mig til ham med brændende bønner. Jeg stolede på de løfter, som min Frelser havde givet, da han gik hernede på jorden. Pludselig begyndte der at ske noget, jeg oplevede, at jeg ikke mere var alene, jeg havde fået del i noget nyt.

– Jeg var overrasket, for sandt at sige havde jeg hidtil kun teoretisk troet på Guds eksistens, og at det kun var almindelig sædvane at tro på Gud. Nu var jeg blevet vækket op med en revolution i min indre verden. Gud blev en virkelighed for mig.

– At tro på Gud er i dag lige så naturligt for mig som regnen og solskinnet, udtalte dronningen.

Vovede at stole på Jesus

I en periode var dronning Margrethe med i en bibelstudie-gruppe sammen med flere kendte teologer. Om sit forhold til Jesus har dronningen sagt:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jesus er Guds vidnesbyrd om, at vi ikke kun har en Gud, der skaber. Vi har en Gud, der kommer til os for at genløse os mennesker til sig. Derigennem, at Gud i sin eneste søn Jesus kom til verden og åbnede sig for os, har vi mennesker fået et vidnesbyrd om, at vi ikke er ensomme.

Jesus var ikke bare et godt menneske. Han var selv Gud, som blev ét med os.

– Gud ved, hvordan det er for mig, når noget ondt møder mig. Gud ved, hvor meningsløst mit liv nogle gange kan føles. Kun få mennesker, ja vel næppe noget – har oplevet det, som Jesus oplevede. Derfor vover jeg at stole på Jesus – som en benådet synder og som dronning.

’Det er kernen i mig’

For ti år siden, i forbindelse med dronningens 65-års fødselsdag, udkom en erindringsbog skrevet af journalist Annelise Bistrup. Et af kapitlerne har overskriften ’Med Guds hjælp’.

– Den kristne tro er blevet kernen i mig, selv om jeg ikke er noget særligt fromt gemyt af den grund. Men det er blevet så væsentligt for mig, at jeg ikke kan regne det væk. Troen er mit faste holdepunkt, når tingene ellers kan vælte lidt om ørene på én, fortæller dronningen i bogen.

Kongelig kunst og tro

Dronningens tro har også vist sig i forbindelse med hendes mange kunstneriske udfoldelser.
Dronningen har i tidens løb designet kostumer til balletter på Det kongelige Teater, tv-teatret og Tivoli. Men hun har også designet og broderet messehagler og bispekåber til bl.a. domkirkerne i Haderslev og Århus.

Dronningen har illustreret en række bøger, bl.a. J.R.R. Tolkiens bog Ringenes Herre, som siden er blevet meget kendt med filmatiseringen.

Majestæten har også tegnet julemærker og illustreret Rigs- og Slægtsbibelen for Det Danske Bibelselskab med vignetter. Også bogens omslag er designet efter idé af dronningen. Rigs- og slægtsbibelen er den første bibel, der er udkommet samtidig på dansk, færøsk og grønlandsk.