12 danske sognepræster har modtaget truende sms’er

Biskop i Kbh.’s Stift, Peter Skov-Jakobsen, har kontaktet Rigspolitiet og Kirkeministeriet ang. trusler mod sognepræster. Foto: Henrik Dons Christensen

”Forbereder du dig på at dø?” lød spørgsmålet i en sms til sognepræst Louise Britze Kijne i Simeon-Sankt Johannes Sogn på Nørrebro i København.

Nørrebro-præsten er ikke den eneste, der har modtaget denne type trusler, skriver Kristeligt Dagblad. Avisen nævner, at Rigspolitiet har registreret 25 sager fra 2020 om ”religiøst motiverede hadforbrydelser mod kristne”. 12 af disse sager drejer sig om sognepræster, der har modtaget trusler sammen med korancitater på sms.

I sms’en til Louise Britze Kijne stod der blandt andet: ”Sandelig, Allah har forbandet dem, der fornægter troen, og beredt dem en flammende ild”.

Da sognepræsten havde modtaget denne besked, delte hun den i en lukket Facebook-gruppe for præster, og det viste sig, at flere af kollegerne havde fået tilsvarende beskeder.

Flere hadforbrydelser

Københavns Stifts biskop, Peter Skov-Jakobsen, har undersøgt, hvor mange præster, der har fået lignende trusler. Han har kontaktet både Rigspolitiet og Kirkeministeriet om sagen, og begge parter tog det meget alvorligt.

Religiøst motiverede hadforbrydelser retter sig ifølge Rigspolitiets 2020-rapport især mod jøder og muslimer – og kun i mindre grad mod kristne.

Men der har været en markant stigning af hadforbrydelser rettet mod kristne fra 2019-2020, og det er i denne periode, truslerne mod de 12 præster er blevet fremsat. Samtidig vurderer politiet, at der vil være et større mørketal, så antallet af trusler i virkeligheden er større end det oplyste.

De fleste religiøst motiverede hadforbrydelser er sket i Københavns politikreds, mens det næsthøjeste antal er foregået i Østjylland. Begivenheder som terrorangrebet i Christchurch i New Zealand i 2019 og årsdagen for Krystalnatten inspirerer tilsyneladende folk til religiøst motiverede hadforbrydelser, hvadenten disse er rettet mod muslimer, jøder eller kristne.


Artiklen fortsætter efter annoncen: