Dansk mission hjælper afghanere i krise til at overleve vinteren

Mission Øst har netop modtaget over 23 mio. kr. fra Det Danske Udenrigsministerium til nødhjælp i det nordøstlige Afghanistan og i grænseområdet ved Tadsjikistan. Hjælpen består bl.a. af mad, vinterudstyr og beskyttelse af piger, kvinder og minoriteter.

Mission Øst kan nu formidle 23,5 mio. kr. fra Det Danske Udenrigsministerium (Danida) til akut nødhjælp til den nødlidende befolkning i Afghanistan og afghanske flygtninge i Tadsjikistan.

Mission Øst har kontor i begge lande og forventer at kunne nå flere end 76.000 mennesker med hjælp.

Målet er at redde menneskeliv i en vinter, hvor temperaturen kan komme helt ned til 25 minusgrader i de bjergrige områder. Hjælpen består af akut fødevarebistand, vinterhjælp og mulighed for selvforsørgelse.

Indsatsen vil desuden fremme rettigheder og velfærd for de mest sårbare grupper. Det gælder især flygtninge, internt fordrevne og hjemvendte.

Der bliver lagt særlig vægt på kvinders og pigers, samt minoriteters rettigheder.

Efter en grundig behovsundersøgelse kan Mission Østs over 100 medarbejdere og 3 partnerorganisationer nu målrette indsatsen mod omkring 71.480 sårbare mennesker i Afghanistan og 4.880 afghanske flygtninge i Tadsjikistan.

I Afghanistan forventes, at omkring 11.000 familier modtager kontanter til at skaffe fødevarer, tæpper, ovne og andet vinterudstyr. Hjælpen vil også sikre rent drikkevand med vandrensningstabletter, beholdere og hygiejneudstyr.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Tadsjikistan vil afghanske flygtninge modtage fødevarer, overvintringssæt og adgang til sundhedsydelser.

– Vi er glade for at vores lokale medarbejdere og partnere nu kan gøre noget ved den nød, de ser hver eneste dag, siger Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen.

– Vi er glade for, at vores lokale medarbejdere og partnere nu kan gøre noget ved den nød, de ser hver eneste dag. Afghanistan står over for en humanitær katastrofe, og med faldende vintertemperaturer haster det at få hjælpen ud hurtigst muligt, siger Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen.

Mission Øst har ydet akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Afghanistan siden 2001.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Organisationen arbejder primært i de nordøstlige provinser Takhar og Badakhshan. I Tadsjikistan har Mission Øst arbejdet siden 1997, bl.a. med vand, sanitet og infrastruktur ved grænsen til Afghanistan.